Societat

MANOLO TOMÀS

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

“El reg és l'excusa per transvasar”

“La paraula desapareixerà del diccionari ministerial i es dirà ‹transferència de recursos entre bancs d'aigua›”

“Lleida haurà de decidir si vol que el seu futur sigui vendre aigua a Barcelona”

La PDE
Manolo Tomàs és el portaveu i la cara coneguda de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), creada a Tortosa l'any 2000 per oposar-se al Plan Hidrológico Nacional impulsat pel govern de José María Aznar (PP). L'oposició de les Terres de l'Ebre a aquell transvasament ha estat la mobilització més important i massiva viscuda en aquell territori. La PDE està convençuda que la majoria d'ebrencs tornaran a sortir al carrer ara.

Divendres el Consell de Ministres va aprovar el pla hidrològic de l'Ebre (PHE), al qual la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'oposarà jurídicament i al carrer.

Vostès s'hi oposen però aquest pla no inclou cap transvasament.
El transvasament és entre conques i aquest pla no el pot preveure perquè és exclusiu de la conca de l'Ebre. Però prepara la reserva d'aigua per fer els transvasaments en una segona fase, que serà el Plan Hidrológico Nacional (PHN). Aquest pla de conca és el requisit previ per crear els excedents d'aigua que justificaran el transvasament.
Quin és el calendari previst?
El pla de l'Ebre finalment s'ha aprovat el 2014. Ara es farà el gran Pacto Nacional del Agua i, a final d'any, el Plan Hidrológico Nacional, on redistribuiran el que anomenen “excedentes” de les diverses conques i l'única que surt excedentària és l'Ebre.
El nou és pitjor que el del 1998?
Sí, perquè augmenta les hectàrees de regadiu en mig milió més. A més, aleshores el cabal ambiental es xifrava en 100 m³/s, i ara en 80-90. I no podem oblidar que el cabal del 98 era més abundós que el que baixa pel riu el 2014 perquè es redueix un 10% anual pel canvi climàtic i per la sobreexplotació.
La filosofia és la mateixa: deixar al mínim el volum d'aigua destinada a objectius ambientals i continuar augmentant l'extracció per a regadiu. El regadiu és l'excusa per iniciar una nova etapa de transvasament. La paraula desapareixerà del diccionari del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient i passarà a denominar-se interconnexió de xarxes o transferència de recursos entre bancs d'aigua. Canviarà el llenguatge per confondre la gent.
El pla preveu altres destins de l'aigua que el regadiu?
El regadiu és l'excusa. No la volen per a regadius. Les 465.000 hectàrees noves de regadiu no es poden realitzar. Les acabaran destinant a abastament, urbanisme, indústria, etc.
Hi haurà la mateixa oposició ciutadana que fa una dècada?
A les Terres de l'Ebre serà àmplia, llarga i profunda. De moment, ens dedicarem jurídicament a qüestionar el pla a l'Estat i reclamar l'atenció de la CE perquè analitzi si compleix les directives europees. I abans de Setmana Santa convocarem una mobilització social a les Terres de l'Ebre.
Us preocupa que altres territoris de Catalunya siguin menys solidaris que fa deu anys? Per exemple, entre els regadius previstos hi ha el canal Segarra-Garrigues.
El Segarra-Garrigues és una estafa al territori de Ponent. No està fet per regar, sinó per transvasar. És el mateix esquema que vam viure el 1980 amb el minitransvasament a Tarragona. Lleida haurà de decidir si vol que el seu futur sigui vendre aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona. La preocupació no és si ens donaran suport o no, sinó quin és el model de país que volem.
Què espereu del Parlament de Catalunya?
Nosaltres confiem en la mobilització social i en la pressió política, però sobretot en la via jurídica i en Europa, perquè s'incompleixen normatives. Els partits catalans han de decidir si assumeixen o no la defensa de la integritat del territori i del Delta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia