Societat

LL. ASMARATS I C. ESPINOSA

METGE, PERIODISTA

“Sempre hi ha excuses per no menjar equilibradament”

El doctor Lluís Asmarats, cap del servei de medicina interna de la clínica Sagrada Família, i la periodista Carmen Espinosa han coordinat el llibre ‘Sabor con salud' (Plataforma Editorial) amb receptes excel·lents i, alhora, saludables
En el món de l'alta gastronomia cada cop hi ha més consciència que cal aportar salut
Vostès no han fet un llibre de dietes...
Ll. A.: No tenia cap sentit fer-ne un més. El llibre vol fer una feina divulgativa, d'informació mèdica i de propostes dietètiques excel·lents.
Amb quin objectiu?
Ll. A.: Que el lector s'adoni que, potser sense saber-ho, té una malaltia: hipertensió, diabetis, anèmia, colesterol... I després, que hi ha bones receptes adaptades a aquell trastorn.
A mi em passaria la gana...
Ll. A.: És que hi ha malalties en què la dieta és fonamental. Per exemple: la celíaca, que és la intolerància al gluten, una proteïna del blat, la civada i l'ordi. Ara per ara, l'únic tractament que funciona és suprimir el gluten de la dieta. Però hi ha un percentatge elevat de persones que són celíaques i no ho saben.
No hauria estat més pràctic proposar receptes fàcils?
C.E.: No hauria cridat l'atenció. De llibres de receptes n'hi ha molts. El que fem aquí és implicar l'alta gastronomia en el món de la salut.
Les receptes que surten al llibre són de cuiners de primera línia...
C.E.: Perquè volíem demostrar que la gastronomia no està renyida amb la salut. Però és que, a més, es va fer un examen molt meticulós perquè les receptes s'adaptessin bé a cada trastorn.
Els va costar de convèncer els cuiners perquè fessin la recepta?
C.E.: Nosaltres els vam enviar unes pautes dietètiques per als aliments que estaven recomanats per a cada malaltia. A partir d'aquí, ells elaboraven un plat. Els xefs van rebre molt bé la iniciativa, perquè en el món de l'alta gastronomia hi ha cada vegada més consciència sobre la importància d'aportar salut mentre es disfruta d'un bon plat.
La informació dietètica encara s'ha d'estendre més?
Ll. A.: La nutrició és una gran desconeguda entre alguns restauradors, tot i que els mitjans de comunicació i els metges fem una gran feina de divulgació. Hi ha poc coneixement de les intoleràncies i les al·lèrgies alimentàries. En un restaurant pots dir que ets celíac, i que et preparin un plat sense gluten... en una paella on abans s'han fregit aliments amb farina. I queda contaminada! Hi ha poc coneixement, encara.
La dieta mediterrània és tan bona com diuen?
Ll. A.: Hi ha un estudi a l'Estat espanyol, conegut com a Predimec, que demostra que la dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva verge i fruita seca fa disminuir un 30% els accidents cardiovasculars i la mortalitat.
Doncs aquí ho tenim fàcil.
Ll.A.: Sí. Aquí tenim els ingredients, però és molt difícil de seguir per la classe de vida que mantenim: estrès, no dinar a casa. A l'hora de la veritat no se segueix. Sempre tenim alguna excusa per no seguir-la ni per menjar equilibradament.
Al capdavall, el que perjudica és l'abús...
Ll. A.: Sens dubte. I el mal ús dels aliments. En general, la gent, malgrat que es preconitza una dieta variada, no la segueix. Cal consumir més fruita i verdura, més peix que carn i pocs greixos saturats. Si un menja massa hidrats de carboni i greix, apareix l'obesitat.
Amb les dietes miracle s'han fet barbaritats...
Ll. A.: Els metges no defensen la gran majoria d'aquestes dietes perquè tenen efectes secundaris greus, com ara descompensar malalties prèvies o generar trastorns metabòlics. I perquè a més tenen un efecte rebot. Passat el temps, recuperes el pes que tenies abans i encara en guanyes.
Cal arruïnar-se per tenir una dieta equilibrada?
Ll. A.: No, tret de si hi ha alguna intolerància. Com que els aliments per a celíacs són més cars, al nord d'Europa tenen beneficis fiscals. Aquí no hi ha cap mesura d'ajut.
Podem provar de dir-li-ho a Montoro, a veure si s'estova.
Ll. A.: He, he! Sí. Però, seriosament: és molt greu. Aquestes malalties estan progressant en les classes socials desafavorides perquè no poden pagar-se els aliments adaptats, malgrat que saben que els normals els perjudiquen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia