Societat

entitats

Desfilada dels Manaies de Girona dissabte pels 75 anys

La confraria presenta uns 25 actes, que s'allargaran fins l'any que ve, per celebrar l'aniversari

Una concentració de 800 armats el març del 2015, una de les activitats centrals del programa

Una sortida extraordinària dels Manaies de Girona aquest dissabte a la tarda servirà per donar a conèixer a la ciutat i als seus ciutadans l'inici de les activitats de celebració dels 75 anys de la Confraria de Jesús Crucificat Manaies de Girona.

Oficialment, el programa d'actes d'aquest aniversari s'obrirà aquest divendres 4 d'abril amb una conferència de l'exalcalde de Girona i catedràtic d'història, Joaquim Nadal, que portarà per títol Girona i els Manaies, que es farà a l'auditori Josep Irla de la Generalitat, a partir de les vuit del vespre. El recorregut extraordinari de dissabte serà, però, la manera més efectiva de fer pública l'efemèride i es farà amb un itinerari pel Barri Vell que sortirà des de l'església de Sant Lluc, però que també arribarà fins a la zona comercial de Joan Maragall, Migdia i Maluquer Salvador.

El president dels Manaies de Girona, Narcís Reixach, subratllava el fet que aquesta sortida “s'allarga cap a zones poc habituals” precisament perquè més gironins els puguin veure. Així ho explicava en la presentació ahir dels actes de l'aniversari, en què també es va aprofitar per desplegar una pancarta del 75è aniversari de l'entitat a la façana de Sant Lluc. Reixach va assenyalar la voluntat que la ciutadania participi en tota la programació perquè, com va recordar, “parlar de Girona és parlar de manaies i parlar de manaies és parlar de Girona”. Per això, l'entitat cedirà una escultura de Domènec Fita sobre els manaies que es pretén situar en alguna plaça cèntrica.

Trobada d'armats

La sortida de dissabte no serà l'única sortida extraordinària en el marc de l'aniversari, ja que s'ha previst per al 29 de març de l'any que ve una trobada d'armats d'arreu de la demarcació que es preveu que pugui reunir uns 800 manaies. Reixach va avançar: “Com a novetat, pretenem que en aquesta ocasió desfilem tots els presents en una sola formació.” Per garantir també la participació dels més petits, la confraria ha convocat un concurs escolar de pòsters de Setmana Santa que acabarà amb una exposició dels millors i la proposta guanyadora serà el cartell de la Setmana Santa del 2016. El conte Ja se senten els Manaies, una exposició, l'edició d'un llibre per repassar els 75 anys d'història, així com diversos concursos de fotografia conformaran el gruix de l'aniversari, que es clourà el 10 d'abril del 2015. Dins l'aniversari hi entra els 60 anys que la confraria organitza la cavalcada de reis, que retransmetrà TV3.

“Identitat per a Girona”

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va participar en la presentació del programa dels 75 anys i va destacar que “els manaies són una tradició ben actual i són un senyal d'identitat molt clar de la ciutat de Girona”. L'alcalde es va mostrar convençut que totes les activitats serviran “per reforçar aquest símbol”.

LA FRASE

Hem programat els actes dels 75 anys per compartir amb la ciutadania de Girona aquest aniversari
Narcís Reixach
president de jesús crucificat manaies de girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia