Societat

El TSJC ordena aplicar ara el 25% de castellà

L'alt tribunal desestima els recursos presentats per la conselleria i la direcció de cinc centres educatius

Ensenyament anuncia que presentarà recurs i demanarà la suspensió de la mesura

El setge al model lingüístic català s'estreny. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos presentats pel Departament d'Ensenyament i pels responsables de cinc escoles, i les respectives associacions de pares i mares, per no fer efectiva la resolució que el mateix TSJC va dictar el gener passat a petició d'alguns pares, que obliga aquests centres a donar el 25% de les classes en castellà.

La resolució, difosa ahir, és d'aplicació “immediata”, segons van indicar fonts del mateix tribunal sentenciador, la secció cinquena del contenciós administratiu del TSJC, malgrat que encara es pot presentar un recurs al Tribunal Suprem.

En la interlocutòria, el TSJC afirma que “el català és el centre de gravetat del sistema educatiu sempre que no es privi el castellà de la condició de llengua vehicular, tal com afirma el Tribunal Constitucional”. Hi afegeix que “ningú discuteix la competència de l'administració educativa catalana”, en fixar l'ús de les llengües de comunicació a l'ensenyament, però que aquesta administració, és a dir, la conselleria d'Ensenyament, “està obligada” per distintes resolucions del Suprem, des del 2010, a fixar les matèries que s'impartien en castellà per als fills dels pares que ho havien reclamat. “Però com que l'administració demandada no va complir aquest requeriment, se li exigeix per via judicial”, afirma el TSJC per justificar que va fixar la quota del 25% el 30 de gener.

Amb tot, el TSJC conclou que la quota fixada “és d'escassa entitat i molt fàcil de complir”. Ho exemplifica amb xifres: “De les 25 hores lectives, unes 6,25 hores setmanals haurien de ser en castellà en una assignatura troncal.”

Com en els processos anteriors, el Departament d'Ensenyament tornarà a recórrer contra la decisió del TSJC: presentarà un recurs de cassació al Suprem (té deu dies per fer-ho) i en demanarà la suspensió. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va considerar ahir que la nova interlocutòria dóna un mes de marge per aplicar o no la mesura, ja que és aquest el termini que l'alt tribunal va donar en la interlocutòria del gener. Amb aquest escenari, doncs, els cinc centres afectats arribarien fins al 5 de juny, a pocs dies del final de curs, sense haver d'aplicar el 25% de les classes en castellà.

Ensenyament esgrimirà, entre altres arguments, el contrasentit de canviar el règim lingüístic dels centres amb el curs quasi acabat. “Què hauríem de fer amb els llibres de text, per exemple?”, es va preguntar la consellera.

L'estratègia jurídica davant el nou envit es començarà a discutir, juntament amb els centres afectats, dimecres. “Anirem pas a pas”, va advertir la consellera Rigau, que, tot i que no va descartar portar el cas al Tribunal d'Estrasburg, no va voler avançar esdeveniments fins que la justícia no faci un altre pas, i va recordar que, al setembre, quan s'hagi d'aplicar la llei Wert, es “generarà un nou marc”. “Caldrà veure quin marge de flexibilitat deixa la normativa”, va dir.

El que sí que va voler deixar clar la consellera és que en el sistema educatiu de Catalunya “el castellà no és una llengua residual”, com demostra el fet que ja hi ha escoles que fan assignatures no lingüístiques en castellà perquè així ho van acordar en el seu projecte lingüístic, i que, en cap cas, es deixarà de “defensar el model d'escola catalana”.

El català és el centre de gravetat del sistema educatiu, sempre que no es privi el castellà de la seva condició de llengua vehicular
Es fixa el mínim del 25% del castellà per l'incompliment de l'administració a complir la resolució del tribunal
És molt fàcil de complir: de les 25 hores lectives, són 6,25 hores setmanals en castellà
Secció 5a TSJC
resolució 29 d'abril de 2014
La immersió lingüística s'ha de defensar amb persistència, constància i serenitat
Defensarem els alumnes, els directors dels centres i el model d'escola catalana
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
Cap tribunal ha d'imposar percentatges, el criteri ha de ser de competència lingüística

Crida a la mobilització el 14 de juny

Somescola.cat va reiterar ahir la defensa del model vigent de l'escola catalana i va rebutjar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'avalar la quota del 25% de castellà a les aules. Davant aquesta nova decisió, l'entitat va fer una crida a participar a la mobilització del 14 de juny a Barcelona per “respondre” al TSJC i mostrar el suport social a la immersió lingüística i al dret a decidir el model educatiu. Somescola.cat considera que el TSJC contradiu el mandat de les institucions democràtiques catalanes i el criteri pedagògic del conjunt de la comunitat educativa. L'entitat continua demanant a la Generalitat que continuï blindant el model d'immersió lingüística, d'acord amb el que marca la normativa pròpia vigent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia