Societat

Política de fets consumats en el casal de Sant Andreu

El districte n'anuncia l'obertura quan encara no s'ha esgotat el termini d'al·legacions pel concurs per a la gestió

L'ateneu L'Harmonia, que aspirava a portar-lo, vol ocupar l'espai el dissabte 24

Les cinc de la tarda tocades i dues membres de l'Associació d'Amics de la Fabra i Coats esperen que algú obri la porta del nou casal de barri de Sant Andreu, on van a fer ganxet. Obre un vigilant de seguretat, que deixa passar només qui pertany a alguna de les entitats instal·lades. Dinou, segons ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona. Encara hi ha operaris reblant connexions al centre, on la desena de dones grans que ocupen una sala fent ganxet són l'excepció, perquè la norma en les quatre plantes de l'edifici és la buidor.

Com deixa clar el vigilant, el casal, un dels blocs de l'antic complex fabril de la Fabra i Coats, no està encara obert al públic, tot i que això havia donat a entendre el consistori al matí en un comunicat emès poc abans de la roda de premsa convocada per l'ateneu L'Harmonia, federació integrada per 12 entitats que aspirava a gestionar el centre fins que l'Ajuntament va declarar desert el concurs per atorgar aquesta gestió.

La federació, que diu que esgotarà totes les vies legals, ni tan sols ha presentat encara les seves al·legacions al concurs, al qual només es van presentar dues candidatures: la seva i una integrada pels Amics de la Fabra i Coats, Iniciativa Andreuenca i el Club Esportiu Fabra i Coats, tots tres ja amb espai al centre. El termini per fer-ho acaba el dia 23. Que el consistori no hagi volgut esperar fins llavors potser té a veure amb els plans de l'ateneu pel dia després, dissabte 24, que ja corrien i que ahir, malgrat tot, es van anunciar igualment: el col·lectiu vol obrir el casal i ocupar-lo durant una setmana en què es programarien xerrades, debats, petits concerts i altres activitats. Un desafiament en tota regla, tot i la insistència en el caire festiu i pacífic de l'acció.

A la federació, que és d'on va sortir fa vuit anys la idea de convertir algun edifici de la Fabra i Coats en casal popular, i que acusa el districte d'haver resolt el concurs amb criteris polítics i no tècnics, li donen suport l'AVV de Sant Andreu de Palomar, la federació d'associacions de veïns de Barcelona, la Plataforma de Gestió Ciutadana de Barcelona i ICV-EUiA, que va considerar l'obertura del casal una acció “hostil” envers el teixit associatiu de la ciutat.

El consistori ho nega tot, també que hi hagi hagut cap mena de precipitació. Tot excepte el caràcter provisional de la gestió, de moment assumida per cinc empleats municipals, i la intenció de fer un concurs per externalitzar-la. El regidor de Sant Andreu, Raimon Blasi, defensa l'escrupolositat amb què es va fer el concurs i insisteix que “un casal com aquest no pot estar parat en espera de futures impugnacions” quan “hi ha entitats que necessiten un espai”.

Blasi no comenta els plans d'ocupació: “Ells deuen saber què volen fer. Ara el casal té vida, ja hi ha entitats.” Entre elles, n'hi ha no són del barri, sinó d'àmbit municipal o català, tot i que algunes sí que hi mantenen vincles. Com ara l'Associació Catalana de Tintinaires 1001, que fa una dècada que fa les assemblees anuals a Can Fabra. O l'Associació Catalana d'Amics de les Orquídies, encapçalada per veïns de la zona. I que, per cert, van saber abans-d'ahir mateix que se'ls havia adjudicat un espai. Hi ha un cas més cridaner: el vicepresident d'Iniciativa Andreuenca, Joan Carles Masip, assegura que l'única confirmació que té lloc al centre és el comunicat difós pel consistori. Ahir, Blasi va estendre la mà també als crítics si volen instal·lar-se al centre.

Els de L'Harmonia, però, no hi estan oberts. Sí que ho estan a parlar amb les entitats que ja tenen sala al casal. “Ja hem contactat amb algunes, i ens hi reunirem aviat. Si el districte vol enfrontar les entitats, no ho aconseguirà”, diu el portaveu, Xavier Serrà. No tothom simpatitza amb els harmònics, però. De mostra, Pere Fernández, president dels Amics de la Fabra i Coats, que ja s'hi van traslladar dilluns i, ganxet a banda, dimecres van fer al centre una classe de country.: “Aquesta gent actua com si això fos seu, però és de l'Ajuntament. Què s'han pensat?”, etziba.

LA XIFRA

5,65
milions d'euros
ha costat el nou casal de barri de Sant Andreu, un edifici de 2.820 metres quadrats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia