Societat

L'hospital de Santa Coloma busca usos per a l'antic pavelló

El recinte original de l'Esperit Sant està tancat des del 2007

Calen cinc milions d'euros per poder-lo rehabilitar

L'objectiu és trobar més d'un interessat

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES), amb seu a Santa Coloma de Gramenet, ha començat a buscar possibles usos per al pavelló B de l'antic hospital. Es tracta d'un edifici protegit, aixecat l'any 1930 i que està tancat des del 2007, quan es va traslladar el centre sanitari al nou edifici de l'hospital. L'objectiu és trobar projectes i institucions que s'hi vulguin instal·lar i que puguin finançar l'adequació de l'espai. El director gerent de l'hospital, Vicenç Perelló, xifra en cinc milions d'euros els diners necessaris per a la rehabilitació de l'edifici. És per això que s'estudia la possibilitat que en aquest espai hi pugui conviure més d'un operador.

La FHES vol trobar entitats compatibles amb la seva missió i valors que contribueixin a la sostenibilitat financera de l'organització. El fet que el tancament dels dos antics pavellons hospitalaris coincidís amb l'esclat de la crisi ha dificultat trobar sortides per donar vida a aquests edificis. En el cas del pavelló A, s'havia plantejat la possibilitat que s'acabés convertint en un centre sociosanitari, però el projecte va quedar aturat. Pel que fa al pavelló B, un edifici de quatre plantes, el director gerent de l'hospital confirma que hi ha hagut converses amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que podria fer-se càrrec d'una part de la rehabilitació a canvi d'ocupar dues de les plantes. Fonts municipals assenyalen que s'està en una primera fase d'estudi sobre possibles usos i necessitats derivades pel que fa al finançament i que podria destinar-se a projectes de foment de l'ocupació i emprenedoria. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació, Carles Combarros, ha confirmat l'interès municipal perquè al pavelló B s'hi dugui a terme activitat relacionada amb el foment de l'ocupació, “amb un projecte que tindrà l'ambició d'anar més enllà de l'àmbit municipal de Santa Coloma”. En tot cas, caldrà trobar el finançament necessari.

De moment, l'hospital ha signat un acord d'intencions amb l'associació Ecometta, dedicada a la divulgació de l'astronomia i la meteorologia, per explorar la viabilitat econòmica de projectes vinculats a aquests àmbits. Ecometta ja ha fet una anàlisi inicial de possibles activitats susceptibles de ser incloses en el projecte i actualment es troba en procés de recerca i estudi per obtenir els plans de negoci necessaris.

LA XIFRA

5
milions d'euros
són els diners necessaris per rehabilitar el pavelló B de l'Esperit Sant.

Aire pur per a un sanatori antituberculós

L'indret elevat on està situat l'hospital de l'Esperit Sant permetia a principi del segle XX respirar aire pur, que millorava l'estat dels tuberculosos. És per això que els inicis de l'actual Fundació Hospital de l'Esperit Sant estan lligats a aquesta malaltia. El centre va consolidar un prestigi tècnic que el va convertir en un dels sanatoris més avançats d'Europa en el tractament de la tuberculosi. El 23 d'abril del 1917, el rector de la parròquia de Sant Adrià de Besòs, mossèn Josep Pons i Rabadà, i el doctor Jordi Anguera i Cailà van crear un sanatori antituberculós a la masia La Torre Roja, situada a Santa Coloma de Gramenet, a tocar del límit amb Sant Adrià de Besòs. Mossèn Pons, juntament amb l'Asociación del Espíritu Santo, gestora del sanatori, va mobilitzar la societat civil de Barcelona per aconseguir finançament per al nou edifici de l'hospital, inaugurat el 1922. Aquesta primera construcció, amb capacitat per a 90 llits, seria el futur pavelló de dones, conegut també com a pavelló A. Poc després es van trobar fons per aixecar el pavelló dels homes, el pavelló B, que va començar a funcionar el 1930. Quan als anys seixanta la malaltia va començar a estar controlada, l'hospital va decantar la seva activitat cap a la cirurgia, i el 1972 va posar en marxa el servei de cirurgia general en concert amb la Seguretat Social. El 1978 va començar la seva conversió en hospital general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia