Societat

El nombre de beneficiaris del banc dels aliments, estable

campanya d'estiu Més de seixanta establiments d'una vintena de poblacions de la Costa Brava participen ahir i avui en una recollida de productes de primera necessitat

La Fundació Privada Banc dels Aliments de les comarques de Girona va tancar el primer semestre de l'any havent recollit un total de 937.000 quilos de menjar, 19.000 més que en el primer semestre de l'any passat, en què es van recaptar 918.000 quilos. I el nombre de persones que es van beneficiar d'aquests productes va ser en aquest període de temps de 42.427 persones, 338 més que els primers sis mesos del 2013. El president del Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha manifestat que ni l'increment que s'ha registrat en la recollida d'aliments (d'un 2%) ni en el d'usuaris (0,8%) no són significatius. I segons la seva opinió, confirmen una tendència a l'estabilització tant pel que fa a donacions com a necessitats. Segons la seva opinió, l'estabilització del nombre de beneficiaris és atribuïble al fet que el mercat de treball ha començat a experimentar un cert moviment, de manera que, després de molts anys a l'atur, hi ha gent que ha tornat a accedir al món laboral. I també creu que hi té a veure la fornada d'immigrants que, atesa la situació de precarietat en què s'han vist immersos a causa de la crisi, ha decidit tornar al seu país d'origen.

Malgrat aquesta tendència, la demanda per part de les persones que es troben en situació de pobresa no s'atura. Tampoc en els mesos d'estiu. I d'aquí que el Banc dels Aliments de la demarcació hagi decidit engegar una nova campanya. Més de seixanta establiments d'una vintena de poblacions de la Costa Brava participen des d'ahir i fins avui en el Recapte Costa Brava 2014, que organitza per tercer any consecutiu el Banc dels Aliments gironí. L'objectiu és aprofitar l'increment de turistes a la zona costanera, per això a cada establiment hi ha un cartell per anunciar el recapte en anglès, francès, alemany i rus i un altre per destacar el tipus de menjar que es necessita: oli, llet, galetes, conserves de peix i tomàquet triturat, entre d'altres.

Les poblacions amb establiments que participen en aquesta recaptació són: Llançà, Cadaqués, Roses, l'Escala, Castelló d'Empúries i Empuriabrava, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Pals, Begur, Palafrugell, Palamós, Calonge, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Figueres, la Bisbal d'Empordà i Santa Cristina d'Aro.

El president del Banc dels Aliments reconeix que els turistes s'involucren poc en aquesta campanya, però destaca, en canvi, la important participació de la gent del país. I afegeix que es tracta d'aprofitar al màxim el moviment de compradors que hi ha per aquesta època en els supermercats de la Costa Brava i que no és comparable al que es registra al mes de novembre, quan es fa la campanya més gran dels bancs dels aliments, el Gran Recapte. L'objectiu que s'han fitxat els responsables de l'entitat per aquests dos dies és arribar a doblar el que es va recaptar l'estiu passat: aconseguir els 100.000 quilos. Aquesta iniciativa és, de fet, complementària a la campanya d'hivern i serveix per mantenir estocs durant tot l'any.

El Recapte Costa Brava 2014 coincideix amb la campanya La fam no fa vacances, la qual duen a terme els quatre bancs d'aliments de Catalunya durant l'estiu. Aquesta consisteix a promoure la recollida d'aliments aprofitant els nombrosos actes, concerts, festes i celebracions que es realitzen durant aquesta època. Precisament dijous, el Festival de Guitarra de Girona es va inaugurar amb un concert en benefici del Banc dels Aliments que va tenir lloc a la plaça Pou Rodó. I ahir, qualsevol persona que portés aliments va poder accedir de manera gratuïta a l'Auditori de Girona, on es va realitzar el concert de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

LA XIFRA

19.000
quilos
d'aliments de més s'han recollit en el primer semestre de l'any amb relació al mateix període del 2013.
338
persones
de més que el primer semestre del 2013 s'han pogut beneficiar de la distribució d'aliments.
100
tones
de productes alimentaris són les que es pretenen recollir en la campanya que es fa entre ahir i avui.

Menys estocs provinents de la Unió Europea

Una de les qüestions que preocupen els responsables del Banc dels Aliments és la disminució –que ja saben segur que es produirà– dels quilos de menjar procedents de la Unió Europea. L'any passat, van rebre, per aquesta via, 700.000 quilos de menjar i aquest any es veurà reduït als 600.000 quilos. Per contra, Gómez ressalta la bona marxa dels convenis que tenen establerts amb els productors del territori, com ara de Costa Brava Fructicultors, que comercialitza la Poma de Girona. Tot i que el magatzem de Girona reuneix molt de material, el cert és que bona part del que es recollirà, per exemple, en aquesta campanya puntual d'estiu ja es deriva a les entitats benèfiques de la zona perquè ho facin arribar, al més aviat possible, als veïns que ho necessiten. Gómez destaca que del que sí que van “sobrats” és de voluntaris. N'hi ha en llista d'espera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia