Societat

Indignació a Girona per les “mentides” d'Adif

L'Ajuntament troba indignant que culpin de la inundació el clavegueram de la ciutat

Es continua extraient aigua sense que s'hagi concretat una data de finalització dels treballs

“Adif menteix més que inunda.” Amb aquesta afirmació més que contundent, el regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, evidencia la gran indignació que ha generat a l'Ajuntament de Girona el fet que Adif atribueixi la inundació a un problema del clavegueram de la ciutat.

Ribas considera que aquesta argumentació “és un insult a la intel·ligència de qualsevol persona”, ja que, és evident que l'entrada sobtada d'aigua es va produir quan la riera Pabordia va tirar un mur de maó sense clavar a terra per la crescuda del cabal del riu Güell i pel fet que no hi podia desembocar tota l'aigua que havia caigut a la zona de Palau i la Pabordia. El regidor veu absurd l'argument que dóna Adif i assenyala que “fa segles que tota l'aigua pluvial des de l'accés de l'AP-7 fins al carrer Caldes de Montbui va a aquesta zona fins a connectar amb el riu Güell”.

El consistori veu amb sorpresa les explicacions que ha donat l'ens públic tres dies després de l'incident: “Adif coneix la presència de la riera, perquè ells van modificar el curs del riu Güell i van haver d'allargar aquesta riera.” El problema, segons Ribas, és que “aquest forat per on es treien les terres de l'obra del túnel fa tres anys que podria estar tancat i res d'això hauria passat”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el mateix Ribas van tornar a reiterar ahir que el volum de pluja va ser gran, però al llarg de tot un dia i que en cap cas aquella precipitació va posar a prova el clavegueram de la ciutat com defensa Adif.

El portaveu d'Adif, Iñaki Garay, va afirmar encara ahir que si l'aigua no hagués entrat als túnels del TAV “el que s'hauria inundat és la ciutat i hauria danyat comerços”. En aquest sentit, Garay també reitera que “s'ha de preveure que els sistemes d'evacuació d'una ciutat i el clavegueram tinguin suficient capacitat perquè treguin l'aigua de la pluja”.

El subdelegat del govern de l'Estat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va respondre a les acusacions del consistori assegurant que la prioritat és restablir el servei del TAV cap a Figueres i França i no llançar acusacions sobre responsabilitats. La regidora i diputada del PP, Concepció Veray, sí que veu les declaracions de Ribas “incendiàries” i l'acusa de fer més de “piròman que de governant”.

Quart dia sense servei

Per quart dia consecutiu, el servei de TAV des de Girona cap al nord va continuar interromput per l'aigua acumulada al túnel al sector de la Devesa. Això obliga a traslladar per carretera els viatgers cap a Figueres i Perpinyà. Tot i els esforços per treure l'aigua, ningú s'atreveix a fixar una data per a la reobertura del servei, perquè, si bé ara es redoblen esforços per treure tota l'aigua, després caldrà veure si l'aigua durant dies a l'interior de la infraestructura ha malmès els mecanismes necessaris per al funcionament de TAV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia