Societat

Una recreació del 1714, en la festa de Banyoles

El programa de Sant Martirià inclou també un concert del Tricentenari i la primera trobada d'amics de la Puda

La festa major de Banyoles començarà oficialment aquest diumenge al migdia, amb un pregó que oferirà la filòloga Gemma Rigau al Teatre Municipal. El gruix dels actes, però, serà del dijous dia 16 al dilluns dia 20.

Les novetats

El programa inclou força novetats, entre les quals destaquen la primera trobada d'amics de la Puda (dia 12, 16.15 h, a la font Pudosa); el concert Cantem en llibertat, amb motiu del Tricentenari (dia 12, 18 h, pavelló de la Draga), i la recreació d'una festa que la ciutat va organitzar en plena guerra de Successió per donar suport al pretendent Carles (dia 17, 21 h, plaça Major).

En l'àmbit religiós, després d'un parèntesi de tres anys a causa del mal estat de la coberta del temple, l'ofici de Sant Martirià (dia 18, 11h) se celebrarà de nou al seu escenari habitual, l'església del monestir. Al recinte de barraques, per la seva banda, han organitzat per primer cop una cercavila oberta a totes les entitats de la ciutat. L'han batejat amb el nom de La Ramonada (dia 18, 19.30 h, des de la muralla).

La llista de novetats afecta també l'extens programa de sardanes i música per a cobla. A més de les populars competències de cobles, a la festa de la música per a cobla s'estrenaran dues obres encarregades pel Foment, amb motiu del Tricentenari: Goigs de nostra senyora de la Llibertat, de Jordi Molina, i Catalunya 5714, de Marc Timón (dia 20, 11.30 h, pavelló de la Draga). També el Foment ha organitzat un homenatge al coreògraf Joan Serra (traspassat el 2013), que havia col·laborat amb l'Esbart Fontcoberta, amb l'espectacle Un passeig pels Pirineus, interpretat per l'esmentada companyia de dansa i El Pont d'Arcalís.

El capítol d'innovacions remarcables es tanca amb el cartell teatral. Per primer cop, el mateix ajuntament produeix un muntatge, la versió de la comèdia de Ray Cooney Diner negre, que, seguint el model de l'any passat, interpretaran actors i actrius de les diverses companyies locals, amb la direcció de Salvador Duran.

Només de tant en tant la festa major s'aprofita per lliurar la medalla d'or de la ciutat, el màxim reconeixement que atorga Banyoles. Aquest any serà una d'aquestes ocasions, en la persona de mossèn Pere Bach, sacerdot molt vinculat al monestir. L'acte tindrà lloc el dia 18, a les 12.30 h, a l'Ajuntament.

Atraccions i Bus Nit

La jornada de les atraccions al preu d'un euro, instaurada l'any passat, es repetirà. El dia escollit és el dijous dia 16. També un euro costarà agafar el Bus Nit, un servei que funcionarà la matinada del diumenge 19, que vol evitar l'ús del vehicle particular als que es desplacin de i des del recinte de barraques.

El cartell

La programació la van presentar ahir a la premsa l'alcalde, el regidor de Festes, el president del Foment i un representant de l'Agrupació de Barraques. L'acte es va aprofitar per donar a conèixer el cartell, obra de tons blavosos que signa el dissenyador i pintor local Jaume Geli. Es tracta d'una escena ambientada a l'estany durant la celebració del castell de focs, en què el públic que el contempla són banyolins que estan participant en les activitats de la festa. Coincidint amb Sant Martirià, Geli inaugurarà al Museu Darder una exposició en què mostrarà una selecció de la seva obra pictòrica.

LA FRASE

Sense la implicació de les entitats seria impossible fer una festa major com aquesta
Jordi Bosch Batlle
REGIDOR DE FESTES

LA DATA

12.10.14
És el dia
en què les festes de Sant Martirià comencen oficialment, però el gruix del programa arrenca el dia 16.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia