Societat

L'economia social es reivindica

La Fira d'Economia Solidària aplega 200 empreses i entitats que mostren que es poden cobrir totes les necessitats amb un consum alternatiu

La tercera edició aposta per promoure vies de col·laboració entre els participants

Productes financers innovadors, peces de vestir elaborades amb criteris ètics, energies renovables i aliments agroecològics són alguns dels productes i experiències que s'apleguen aquest cap de setmana a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya , que arriba a la tercera edició i es du a terme al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu, a Barcelona. “La fira s'organitza amb dos grans objectius: d'una banda, fer visible i donar a conèixer el sector cap enfora, i, de l'altra, ser un punt de trobada de tots els actors de l'economia solidària, poder treballar junts i enfortir els vincles”, va explicar ahir un dels portaveus de la fira, Carles Masià.

Hi participen 196 empreses socials –una dotzena més que l'any passat– que provenen d'una cinquantena de municipis del país i també de Madrid i de Navarra. “Construïm un ric mosaic que demostra que tant en alimentació com en oci, habitatge, cultura i educació hi ha alternatives per a un consum més just i arrelat al territori”, indica Masià, que subratlla que també s'hi trobaran exemples dels últims sectors que han pujat a aquest carro, que han estat els de l'energia i les telecomunicacions.

“És una realitat viva i en constant creixement que dóna resposta a les necessitats quotidianes dels ciutadans i que esdevé una alternativa real al model capitalista”, resumeix el portaveu. Són empreses al voltant del treball cooperatiu, el comerç just, el consum responsable, les inversions ètiques, basades en redistribució d'excedents o iniciatives de gestió participativa. El cap de setmana s'aprofitarà per guanyar sinergies i establir acords. Un dels espais nous és precisament per fomentar la intercooperació amb una dinàmica de sessions de treball: si una cooperativa de consum busca un producte de banca ètica podrà analitzar què li interessa més, per exemple. “Es tracta de posar-ho fàcil per fer més grans els projectes”, resumeix Masià. La majoria dels inscrits són cooperatives, tot i que també hi ha associacions, fundacions, grups de consum i empreses s'inserció.

Entrada gratuïta

Hi ha més entitats i empreses que l'any passat i es confia superar els 12.000 visitants. En l'edició del 2013 s'hi van gastar aproximadament 37.000 ecosols, la moneda social que és l'única amb la qual es pot consumir al recinte.

L'entrada és gratuïta tant avui com demà i, a banda de conferències i presentacions de nous projectes per als adults, hi haurà un centenar d'activitats per als infants, com ara tallers de maquillatge, manualitats, inflables, circ, un torneig de futbolí, un rocòdrom i una xocolatada de comerç just.

Els organitzadors, la Xarxa d'Economia Solidària (XES) , han introduït millores en la fira gràcies a l'experiència de les dues primeres edicions. Destaca, per exemple, la primera Nit d'Economia Solidària, que es fa avui, i durant la qual es lliurarà un premi per reconèixer la trajectòria de projectes i empreses del sector a través d'una votació popular. Els finalistes són Coop57 , Som Energia i la cooperativa L'Olivera .

Grècia –“un dels països amb una crisi més profunda, provocada per la banca especulativa”, remarca Masià– és la nació convidada a la fira. La delegació grega està formada, entre altres, per Solidarity for All, una iniciativa popular que busca solucions a la crisi grega a través de la solidaritat i resistència ciutadana, i Synallois, una cooperativa de treball de comerç just.

La XES ha obert fronteres més enllà de la fira per arribar a més gent i a mitjan mes es va fer el Festival Esperanzah!, al Prat de Llobregat, amb una actuació multitudinària de Manu Chao.

LES XIFRES

100
activitats
i uns 200 expositors formen el programa de la Fira d'Economia Solidària del cap de setmana.

LES FRASES

12.000
persones
van visitar l'any passat la fira al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu.
Els projectes d'economia solidària estan demostrant que poden ser una bona sortida en temps de crisi per crear ocupació
És una realitat viva i en creixement que dóna resposta a les necessitats quotidianes
Carles Masià
portaveu de la Fira d'Economia Solidària de catalunya

Comprar i vendre amb ecosols

“Pot ser l'aventura d'un cap de setmana o el projecte de la teva vida” és un dels lemes de la Fira d'Economia Solidària, que aquest cap de setmana ocupa més de 12.000 m² al complex fabril Fabra i Coats, amb activitats per donar visibilitat al teixit comercial i empresarial del sector i alhora incrementar la consciència dels consumidors. Però, què és l'economia social i solidària? Doncs tota activitat econòmica que es du a terme amb criteris democràtics, participatius, respectuosos amb el medi ambient i socialment responsables. En diferents xerrades i presentacions de productes es divulgaran possibles alternatives per, a curt termini, cobrir necessitats urgents, i, a llarg termini, sortir del capitalisme. L'única moneda vàlida a la fira són els ecosols, la moneda comunitària de l'economia social catalana . A l'entrada hi ha les taules de canvi i, si en sobren, es poden recuperar els euros a la sortida. L'equivalència és d'un ecosol per cada euro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia