Societat

Congelació total als pisos turístics

L'Ajuntament estén a tot Barcelona la suspensió de llicències ja vigent a Ciutat Vella, l'Eixample i altres punts crítics

El consistori presenta la primera versió del pla per regular el sector, que vol aprovar abans d'acabar el mandat

Forma nous inspectors i demana canvis legislatius al govern

Quan, a finals d'abril, l'Ajuntament de Barcelona va estendre la suspensió de llicències de pisos turístics vigent a Ciutat Vella a tot l'Eixample, bona part del districte de Gràcia, els entorns de l'hospital de Sant Pau i l'estació de Sants i la totalitat dels barris del Clot, el Poblenou, Sant Gervasi i el Putxet, es va comprometre a presentar al cap de mig any un pla per regular el sector dels apartaments turístics, que en els últims anys ha crescut de manera tan accelerada com controvertida. Ho va fer ahir i alhora va estendre la suspensió al conjunt de la ciutat. A hores d'ara, no es pot posar al mercat cap més habitatge d'ús turístic a Barcelona.

L'executiu de Xavier Trias vol aprovar el redactat definitiu del pla abans d'esgotar el mandat i, fins llavors, regirà la suspensió. Ahir, el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, es va donar un termini de cinc o sis mesos per resoldre les al·legacions i debatre el document amb la resta de partits i els agents implicats, des del moviment veïnal fins al mateix sector. L'objectiu del consistori és mantenir d'entrada la congelació, després revisar la limitació passat el primer any i, posteriorment, amb caràcter biennal i seguint criteris de densitat i distàncies d'acord amb els quals es fixarien límits, per districtes i fins i tot per carrers.

A Ciutat Vella, on el 2011 ja es va aturar l'obertura de nous apartaments, es mantindran els criteris actuals, inclosa la condició que les llicències dels pisos que no estiguin en edificis dedicats integralment al lloguer turístic s'extingiran el 2019. De fet, l'objectiu del govern a llarg termini és que només acabi havent-hi pisos turístics en blocs sense veïns. Els detalls del pla, però, no seran públics fins que dilluns s'obri el període d'exposició pública.

En mans de la Generalitat

Ciutat Vella concentra moltes de les paradoxes que enverinen el debat encara pendent sobre el pla. Els sis mesos que fa que se'n va anunciar la redacció semblen molts més perquè pel mig hi ha hagut l'alerta roja de la Barceloneta, que l'Ajuntament ha entomat activant un pla de xoc per revisar tots els habitatges del barri, i la regulació que es planteja ara no hauria servit de gaire en aquest cas, perquè aquí la proliferació, prohibida, com s'ha dit, a tot Ciutat Vella, s'ha donat igual, a còpia d'il·legalitat pura i dura. I, en aquest àmbit, l'Ajuntament ho té difícil, perquè massa coses depenen de la legislació catalana. El consistori ja ha demanat a la Generalitat canvis normatius per clarificar el règim sancionador, agilitar la tramitació d'expedients i escurçar el termini entre la primera denúncia i el precintament definitiu, que ara pot ser d'anys. De moment, per compensar-ho, l'Ajuntament aposta per augmentar la pressió inspectora, i ja ha iniciat la formació de 60 nous inspectors, amb què doblaria els recursos actuals en aquest àmbit.

Hi ha més peticions al govern. Com ara modificar el Codi Civil perquè per obtenir la llicència sigui obligat tenir el vistiplau de la comunitat de veïns, i que les llicències no es puguin vendre. De fet, també caldrà canvis legislatius perquè torni a ser preceptiva una llicència: amb l'aprovació de les lleis òmnibus, el govern d'Artur Mas va liquidar el 2012 aquesta condició i, des de llavors, n'hi ha prou a comunicar l'activitat.

Creixement desfermat

El resultat és que, si a finals del 2011 hi havia censats a Barcelona 2.618 pisos turístics, a finals del maig passat, quan es va aplicar el vet ara ampliat a tota la ciutat, ja n'hi havia 9.857. El cens actualitzat és de 9.606, perquè alguns han tancat, i fora del perímetre vetat fa cinc mesos només s'han demanat des de llavors 20 noves llicències, dada que fa dubtar que l'ampliació del vet estrenada ahir pugui tenir un gran impacte.

El debat públic sobre el pla va arrencar ahir mateix. L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) va expressar una oposició frontal. El seu president, David Riba, veu en la suspensió de llicències ampliada “un episodi més d'una operació de linxament continu” atiada per motius electoralistes. Per Riba, la mesura pot comportar “la ruïna” de petites i mitjanes empreses i donar gasolina als il·legals.

Als antípodes, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, va considerar positiu el vet, però també va dir que “no seria bo que el debat se centrés només en els apartaments, descontextualitzant el tema en relació amb el conjunt de polítiques sobre el model turístic”.

Trias governa en minoria i necessita suports de l'oposició per aprovar el pla. De moment, ahir ICV, la més propera a les tesis de Rabell, va considerar la regulació “un pedaç si no es limiten també la resta d'allotjaments turístics”, i ERC va vindicar la suspensió que ja s'aplicava a l'Eixample i Ciutat Vella, però va advertir que estendre-la arreu dificulta la descentralització turística que també vol l'Ajuntament. El PP i el PSC, però, van evitar censurar-ne el contingut i només van retreure que la mesura va tard.

LES XIFRES

9.606
pisos turístics
hi ha censats a Barcelona. A finals del 2011, n'hi havia 2.618.
20
llicències
han estat sol·licitades des del maig fora de l'àmbit on ja regia abans-d'ahir la suspensió de llicències.

Detectats 170 pisos sense llicència a la Barceloneta

Si ahir hi havia uns veïns especialment interessats en les mesures que vol prendre el govern municipal per regular els habitatges d'ús turístic eren els de la Barceloneta. Han passat dos mesos des que es van començar a mobilitzar per protestar contra les molèsties que genera el turisme massiu, un conflicte que ha portat l'Ajuntament a revisar els 8.600 habitatges del barri mariner per detectar els que estan operant de manera il·legal com a pisos turístics.

Tot i que encara s'han d'enllestir les inspeccions, el consistori ha constatat que hi ha 170 habitatges que no tenen llicència i ha iniciat 178 expedients per aquest motiu. L'Ajuntament, segons fonts coneixedores del procés, sospita que hi ha 216 pisos turístics il·legals més, però encara no ho ha pogut verificar, i té un miler d'habitatges pendents de revisió per diversos motius. El consistori té la col·laboració dels veïns, que tenien una percepció bastant aproximada del nombre d'apartaments turístics que hi ha al barri i li han proporcionat una llista d'entre 150 i 200 pisos on han detectat activitat turística, una informació que s'ha de contrastar amb el resultat de les inspeccions realitzades. Ara per ara, a la Barceloneta hi ha nou habitatges precintats i només 70 tenen la llicència corresponent. D'altra banda, s'ha detectat que, arran de l'onada d'inspeccions, hi ha pisos que han deixat d'operar com a apartaments turístics per la por del que pugui passar que tenen els propietaris. Els veïns es van tornar a reunir dijous amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, i es preveu que la setmana que ve disposin ja al centre cívic del punt d'atenció que ha de rebre i vehicular les queixes relacionades amb el turisme.

L.S.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia