Societat

Demanen que se sancioni el seu cap policial perquè els fa parlar en català

Sant Adrià de Besòs desestima expedientar el màxim responsable de la policia local

L'advocat contrari a la immersió lingüística intervé en el cas

El Sindicat de Funcionaris de Policia (SFP), a través de la secció sindical a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, ha iniciat accions legals amb la pretensió que se sancioni el màxim responsable de la policia local d'aquest municipi barceloní perquè consideren improcedent que es vulgui imposar el català com a llengua d'ús professional als agents del cos. El sindicat va presentar el juliol passat un escrit dirigit a l'alcaldia en què es demanava l'obertura d'un expedient disciplinari a l'inspector en cap, Tomàs Gil, que va ser desestimat, i ara amenaça de convertir-ho en una demanda a un jutjat contenciós administratiu. La representació legal del sindicat l'exerceix l'advocat Ángel Escolano, lletrat que ha representat Convivència Cívica Catalana en els diversos contenciosos contra la immersió lingüística a les escoles catalanes.

El litigi entre l'inspector en cap i alguns dels seus subordinats en el cos es va produir en el marc de la tramitació d'un expedient que Gil va instruir a tres agents i que va acabar amb tres sancions. Els expedients els va motivar una actuació dels policies en un casal de gent gran del municipi, la primavera passada, en el transcurs de la qual un d'ells va tenir unes paraules de clar to vexatori i xenòfob envers una persona d'origen magribí. Per aquest fet, se'l va sancionar amb una suspensió d'un mes de feina i sou, i als seus dos companys, amb una suspensió de tres dies.

En un moment de la tramitació de l'expedient, Tomàs Gil va recordar als agents 1102 i 1109 que, en compliment de diversa legislació vigent, “tenen l'obligació de conèixer el català” i que l'incompliment d'aquest requisit “és causa de responsabilitat administrativa”, segons va escriure l'inspector en cap en un document amb data del 27 de maig passat. En aquest escrit, Gil deia als agents que “si se senten incòmodes per la utilització de la nostra llengua” que demanin la baixa del cos, i advertia que no estava disposat a fer cap concessió en el terreny lingüístic per “dignitat”.

En l'escrit, l'advocat Escolana recorre a arguments jurídics del jutge José María Aristóteles, que ha estat sancionat pel Consell General del Poder Judicial pel contingut de les seves sentències amb desconsideracions a la llengua catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia