Societat

El risc de pobresa puja en la franja de 16 a 64 anys

Un 19,8% de la població viu en el llindar de l'exclusió

Un 43,6% no es poden permetre fer una setmana de vacances

Un 19,8% dels catalans estan en situació o risc de pobresa perquè han de sobreviure amb menys de 9.423 euros l'any, segons les dades que va publicar ahir l'Idescat. La taxa de població en risc de pobresa va pujar l'any passat cinc dècimes respecte al 2012, quan estava en el 19,3%. L'augment és especialment alt en la franja d'entre 16 i 64 anys (on el risc de pobresa s'ha incrementat 1,2 punts i se situa en un 19,8%), però tampoc se n'escapen els menors, que, tot i que augmenten menys (0,6 punts), es col·loquen en una taxa de pobresa que supera el 27%.

Com ja és habitual els últims anys, les estadístiques indiquen que la situació d'exclusió disminueix entre els majors de 65 anys, senzillament pel manteniment de les pensions. En aquesta franja es baixa del 16,4% en risc de pobresa al 12,4%.

Mentre que el Departament de Benestar Social i Família va subratllar que en xifres absolutes disminueix lleugerament la població en risc de pobresa –d'1.490.700 el 2012 a 1.463.100 el 2013–, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, va lamentar que les dades oficials tornin a demostrar que la pobresa és “més extensa, severa i crònica que mai”. Per això va reclamar que el pressupost pel 2015 no sigui de continuïtat i s'apliquin “polítiques reals” contra les desigualtats d'oportunitats. “Els diners hi són. Depèn de la prioritat i de la bona gestió política”, va indicar Guiteras.

Les dades de l'Idescat indiquen que un 36,5% dels catalans arriben amb dificultat o molta dificultat a final de mes, un 43,6% no es poden permetre fer una setmana de vacances i un 5,2% no poden mantenir la llar a una temperatura adequada.

LES XIFRES

4
de cada 10 catalans
no poden afrontar una despesa imprevista com ara una reparació de la rentadora o del cotxe.
2
per cent
de la població reconeix que no pot menjar carn ni peix com a mínim cada dos dies.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia