Societat

Restablert completament el servei elèctric afectat per les ventades

Protecció Civil desactiva l'alerta el pla Procicat una vegada s'han resolt la majoria d'incidències en els subministraments

El govern anuncia una línia d'ajudes “extraordinària” per als municipis afectats

La companyia elèctrica Endesa ha informat que ja ha restablert la “pràctica totalitat” del servei als usuaris que aquest matí encara no tenien subministrament de llum com a conseqüència de l'episodi de forts vents del passat dimarts, bàsicament del Vallès Occidental i al Vallès Oriental.

La caiguda d'arbres i branques damunt de les línies, així com accessos tallats, han dificultat i retardat la reparació de les incidències, algunes de les quals s'han produït en punts complicats de zones de muntanya.

A hores d'ara continuen connectats 48 grups electrògens per suplir el servei de la xarxa malmesa i hi ha 577 tècnics i operaris mobilitzats. Al llarg de les properes setmanes es repararan de forma definitiva les instal·lacions i es podran retirar els generadors.

Un cop els treballs estiguin enllestits, Endesa repassarà la tala i esporga al voltant de les línies a les comarques més afectades. També faran revisions termogràfiques a les noves esteses perquè la xarxa recuperi els nivells de qualitat estàndards. Serà a posteriori que des d'Endesa es considerarà tancat l'episodi de fortes ventades de dimarts passat.

Desactivada l'alerta del Procicat

En paral·lel, Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat aquest dijous al migdia l'alerta Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per fortes ventades, que es va activar dilluns passat, un cop s'han restablert progressivament la majoria de les incidències, sobretot els serveis bàsics com la llum.

Durant l'episodi de forts vents, un total de 43.000 abonats s'han vist afectats per manca de subministrament elèctric, dels quals 37.000 en de diferents municipis dels Vallès occidental i Oriental, Maresme i la Catalunya Central, així com 6.000 de les comarques de Girona.

De la seva banda, el Servei Català de Trànsit informa que ja s'ha reobert al trànsit la BV-1243 a Caldes de Montbui, que estava tallada per la caiguda d'arbres i es feien desviaments senyalitzats.

Tres víctimes pel temporal

El temporal ha deixat tres víctimes a Catalunya. Són un home i una dona que van quedar sepultats per un mur d'una empresa que es va esfondrar a Terrassa a causa del fort vent i d'una dona que va morir el dilluns al vespre en sortire la via amb una autocaravana a l'AP-7 a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. A més, el maquinista d'un tren de la línia R3 de Rodalies va quedar ferit greu quan el comboi que conduïa va xocar amb un arbre caigut a la via al Figaró.

Zones de Sabadell completament Devastades

L'Ajuntament de Sabadell ha qualificat de “completament devastades” algunes zones boscoses de la ciutat, com per exemple Can Deu, Can Vilà o Can Casamada. El consistori ha quantificat en “com a mínim 500.000 euros” els desperfectes a la trama urbana.

Tres persones que continuen ingressades a la UCI de l'Hospital Parc Taulí amb pronòstic greu, tot i que “evolucionen favorablement dins de la gravetat” i “no es tem per la seva vida”, segons ha informat el tinent d'alcalde Josep Ayuso. Una d'elles és una dona veïna de Sabadell a qui li va caure un arbre a sobre quan estava dins del cotxe, un segon és un nen veí de Terrassa i el tercer un home veí de Castellar.

Llum verd per fer reparacions a Terrassa

L'Ajuntament de Terrassa ha obert la porta a particulars i empreses que hagin de fer obres de reparació arran la ventada de dimarts que puguin iniciar les obres sense esperar a tenir la corresponent llicència. El consistori vol facilitar que es portin a terme les reparacions més urgents i dóna un termini de quinze dies als afectats perquè puguin tramitar l'autorització, que es podrà fer per internet.

El punt d'informació ha rebut un total de 26 ciutadans en els darrers dos dies. En alguns casos es tracta de reclamacions patrimonials a l'Ajuntament per danys provocats per elements de la via pública, com ara caigudes d'arbres sobre vehicles. L'assegurança del consistori cobrirà les despeses.

Línia d'ajudes “excepcional i extraordinària” per als municipis afectats

El departament de Governació ha anunciat que obrirà una línia d'ajudes “excepcional i extraordinària” per ajudar les poblacions més afectades per la ventada. El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Marc Prat, ha explicat en declaracions a l'ACN que la quantia d'aquest fons de contingència es xifrarà un cop tots els Ajuntaments hagin fet la seva valoració de danys i desperfectes.

“Intentarem articular una línia d'ajudes proporcional a les despeses que han tingut els ens locals”, ha avançat.

Prat ha visitat aquest dijous diversos municipis del Vallès, com Matadepera o Terrassa per conèixer “de primera ma” les problemàtiques derivades de les ventades.

Rècord de trucades al 112

En tot l'episodi de les ventades, el telèfon d'emergències 112 ha atès 2.604 trucades, més de la meitat des del Vallès Occidental (1.432), 355 des del Vallès Oriental i 321 des del Barcelonès. El dimarts va ser el dia de l'any en que el 112 va atendre més trucades, un total de 15.000, tot i que moltes feien referència a una mateixa urgència.

Així mateix, els Bombers de la Generalitat han rebut 2.487 alertes per les ventades fins ara i continuen treballant en un centenar de sortides concentrades a la comarca del Vallès Occidental, especialment a la ciutat de Terrassa. Per dur a terme aquests serveis, els Bombers de la Generalitat han reforçat el personal dels parcs d'aquesta zona. Els Bombers de Barcelona van realitzar una vuitantena de serveis en tot l'episodi.

Els Mossos d'Esquadra i les diferents Policies Locals dels municipis més afectats –sobretot Terrassa, Sabadell i Rubí– han realitzat des de l'inici del temporal 2.210 sortides, amb especial incidència en l'àmbit del trànsit per arbres caiguts a la via, abalisament i tancament d'accessos a zones perilloses. Diverses Agrupacions de Defensa Forestal han realitzat també gran quantitat de serveis de retirada d'arbres i troncs en molts municipis i algunes ADF encara continuen treballant en aquest sentit.

Per la seva banda, les diferents associacions de voluntaris de Protecció Civil municipals dels Ajuntaments afectats han realitzat prop de 450 serveis de neteja de vials i retirada d'arbres i branques.

Cops de vent de més de 120 km/h

El Servei Meteorològic destaca que la ventada ha estat “excepcional” en alguns sectors del país, com a mínim a l'àrea del Vallès, al massís de Montserrat i en alguns punts del Prepirineu. En aquestes zones, l'episodi de vents va ser més fort que el del 24 de gener 2009, el cas més recent de ventada general i extraordinària a bona part de Catalunya.

En aquest sentit, cal destacar els 175,7 km/h registrats a l'estació del Santuari de Queralt (Berguedà); els 128,2 km/h de Montserrat - Sant Dimes (Bages); 123,8 km/h a Caldes de Montbui (Vallès Oriental); els 101,9 km/h de l'estació de Sabadell - Parc Agrari (Vallès Occidental), o els 97 km/h que va registrar l'observatori Fabra a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia