Societat

Girona rep els Reis més mediàtics

La cavalcada de la capital de la demarcació va ser retransmesa a tot el país per la televisió pública catalana

Un any més, les comitives reials dels diversos pobles i ciutats van convertir-se en un dels actes populars més seguits per la gent

La cavalcada de Girona escapa del model habitual, diu l'organització

Els Reis d'Orient van tornar a ser els grans protagonistes, ahir a la tarda i vespre, en la immensa majoria de pobles i ciutats de la demarcació. Ses Majestats van arribar de nou als municipis gironins amb diversos mitjans de transport i acompanyats per centenars de patges i servents que van envoltar i seguir les carrosses reials en els tradicionals recorreguts pels carrers. Com no podria ser d'altra manera, aquest esforç va ser àmpliament recompensat pel públic, especialment l'infantil, que va omplir carrers i places per donar-los la benvinguda amb els rostres plens d'il·lusió.

Els Reis més mediàtics

D'entre totes les cavalcades, la que ahir va tenir un seguiment més extraordinari va ser la de Girona. A més del públic que la va veure a peu de carrer –i que l'any anterior, per exemple, la policia municipal va xifrar en unes 70.000 persones– també la va poder seguir per televisió gent de tot el país.

La televisió pública catalana va escollir aquest any la cavalcada de Girona per a la seva retransmissió. Aquest fet, celebrat pel consistori i per l'entitat organitzadora de la cavalcada, la Confraria de Jesús Crucificat Manaies de Girona, que aquest celebra el 75è aniversari de la seva fundació, va provocar canvis en els horaris i en el recorregut.

El canvi més significatiu va ser l'avançament en mitja hora de l'horari habitual. Així doncs, Ses Majestats van abandonar el campament reial dels jardins fora muralla a dos quarts de sis, i van iniciar el recorregut a les sis, amb pocs minuts de retard sobre l'horari previst.

La retransmissió televisiva va provocar també una alteració en el recorregut respecte a l'any passat. El 2014 la comitiva va passar pel carrer Migdia fins a Emili Grahit. Aquest any no va arribar-hi, i va trencar a la dreta al carrer de la Creu per enfilar tot seguit el carrer Joan Maragall. A més, al tram final de la cavalcada, a la plaça Catalunya, els Reis van deixar les carrosses i van anar a peu fins a la plaça del Vi, on van ser rebuts per les autoritats locals.

Una comitiva “especial”

La cavalcada de Girona ja va protagonitzar la retransmissió de TV3 fa vint-i-cinc anys. En aquella ocasió, però, el model de cavalcada no era l'actual. En aquest sentit, el president de la confraria, Narcís Reixach, destacava aquesta setmana que la de Girona escapa als models habituals de cavalcades. El 1992, l'associació va apostar per fer una cavalcada medieval, explica Reixach. I afegia: “El tipus de cavalcada que es fa a Girona fuig una mica de la rua carnavalesca habitual i va a buscar una rua amb una màgia especial en què cada personatge té una funció específica”, diu el president de l'entitat. Aquest model fa que hi hagi condicionants a la cavalcada gironina, com una menor il·luminació, “per donar-li un toc més misteriós”.

LES XIFRES

230
persones
han conformat aquest any la comitiva de Ses Majestats a la ciutat de Girona.
2.000
quilos
de caramels van repartir els Reis d'Orient entre el públic que va seguir la cavalcada.

Multitud de gent rep els Reis a Salt

El campament de Ses Majestats a Salt va estar ple de sorpreses que van ajudar a iniciar la festa molt abans que la cavalcada, amb l'assistència de molta gent. Després, a partir de dos quarts de vuit del vespre, els carrers es van omplir un any més per rebre els Reis d'Orient. A la imatge, Ses Majestats al campament que van muntar al pavelló de la zona esportiva, atenent els nens.

Un “petit homenatge” a Manaies

La retransmissió per televisió de la cavalcada de Girona ha estat interpretada per l'Ajuntament i també per la confraria organitzadora com “un petit homenatge” als 75 anys de l'entitat. Al llarg de tot el 2014 s'han fet diverses celebracions d'aquesta efemèride, durant les quals l'entitat ha rebut de manera unànime el reconeixement i l'admiració per la tasca que desenvolupa. Una de les persones que de manera més rasa i curta ha expressat el significat de la confraria dels Manaies va ser la tinenta d'alcalde Marta Madrenas. La regidora, en la presentació d'un dels actes de commemoració de l'aniversari, va resumir el sentiment de molts gironins dient que els Manaies “són Girona”. Les celebracions de l'aniversari van començar oficialment el 4 d'abril, amb una conferència titulada Girona i els Manaies. Hi ha hagut també una exposició de figuretes en miniatura dels Manaies, al castrum, l'església de Sant Lluc. També es va fer una exposició amb fotos i records de les diverses generacions que han format la confraria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia