Societat

meteorologia

El 2014, any rècord de calor a Europa segons els registres

Catalunya va registrar 0,5 graus per sobre de la mitjana

El fenomen d'‘El Niño' podria haver incidit en el canvi

El 2014 haurà estat l'any més càlid a Europa des que hi ha en marxa la xarxa European Climat Assessment & Dataset, dedicada a monitorar les variacions climatològiques del continent. Així ho va anunciar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya en una nota de balanç del comportament climatològic al país durant l'any passat, en què la temperatura va ser de 0,5 graus per sobre de la mitjana a quasi tot el territori.

Aquestes dades indiquen que s'ha trencat l'estancament que s'havia detectat durant els últims anys del fenomen conegut com l'escalfament global del planeta. “Trenquen aquest fenomen perquè tenim un increment de temperatures molt evident”, va explicar a aquest diari Marc Prohom, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya.

Una de les circumstàncies que podrien explicar aquest comportament del clima és la incidència del fenomen conegut com El Niño, si bé a Europa no té una repercussió tan clara i evident.

Els registres de temperatura a Catalunya han estat especialment significatius a l'observatori de l'Ebre i el Fabra, a Barcelona, amb uns registres d'1,5 graus per sobre de la mitjana.

En termes generals, la temperatura va superar els 17 graus de mitjana, i no només a les zones més habitualment càlides. Per estacions, la primavera i la tardor van ser més càlides del que és normal, mentre que l'estiu va ser “normal, tirant a fred”, va detallar Marc Prohom.

LA XIFRA

1,5
graus
per sobre de la mitjana es va registrar a l'observatori de l'Ebre i a l'observatori Fabra de Barcelona el 2014.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia