Societat

Eines per deixar de ser invisibles

La Fundació Èxit ajuda a trobar feina a joves vulnerables amb el projecte Yob, que els ensenya a vendre's millor

El curs passat hi van participar 181 joves, el 50% dels quals van entrar al mercat laboral

“És important que es preparin per anar de feina en feina”

Amb unes xifres d'atur juvenil tant alarmants –els últims percentatges publicats per l'Idescat el situen per sobre del 46%–, les possibilitats que tenen els joves en situacions de vulnerabilitat de trobar una feina són cada cop més reduïdes. Per tal de pal·liar d'alguna manera aquesta situació, cada cop apareixen noves iniciatives, públiques i privades, que intenten oferir als joves eines que els ajudin a trobar feina. Una d'aquestes iniciatives és la que desenvolupa des de l'any 2012 la Fundació Èxit a través d'un projecte, amb forta influència americana, batejat com a Yob. Treballen amb els col·lectius amb més risc d'exclusió social –fracàs escolar, immigració, derivats des dels serveis socials– i els ajuden a introduir-se al mercat laboral, un repte que sense aquest impuls seria quasi impossible. “Està clar que amb la crisi hi ha un perfil de joves que són invisibles en els processos de selecció de les empreses”, explica José Alonso, responsable del projecte Yob. Generalment són joves amb poca formació i també amb una falta d'experiència per presentar-se davant del responsable de personal d'una empresa i defensar la seva vàlua amb confiança.

A través del projecte Yob no només aconsegueixen redactar un currículum, també guanyen seguretat i confiança. Aprenen com han de seure davant d'una entrevista, com han de parlar, com han de mirar, com han de somriure... “És important que es preparin i que desenvolupin la capacitat de saltar de feina a feina perquè segurament hauran d'estar en recerca contínua fins als 50 anys”, subratlla Alonso. I el que el responsable del projecte destaca com a especialment positiu és que a través de Yob es posa en contacte aquests joves amb les empreses. Per fer-ho possible compta amb la col·laboració de personal voluntari de les mateixes empreses que té un primer contacte amb els joves per conèixer quines són les seves competències i com ampliar-les o potenciar-les.

El projecte comença amb una primera sessió, la Speed Dating, emulant el concepte de cita ràpida, on els joves es presenten i els voluntaris els diuen el que han de millorar. “A vegades és una cosa tan simple com mirar els ulls i somriure”, diu Alonso. Després vénen mesos de formació, finalment, hi ha una nova sessió amb voluntaris d'empreses on els joves estan interessats a treballar.

Finalment, un voluntari els acompanya durant sis mesos en la tasca de buscar feina. Durant el curs 2012-13 van passar per la Fundació Èxit 181 joves, dels quals a començaments del curs vinent havien aconseguit treballar un 50%.

Sessions de ‘Speed Dating' al Palau Macaya

Les primeres cites entre els joves que busquen feina i els voluntaris de les empreses, el que el projecte Yob ha batejat com a ‘Speed Dating', té lloc des del gener del 2013 al Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa. D'aquesta manera, l'Obra Social col·labora amb el projecte de la Fundació Exit. Justament ahir, les dues entitats van presentar la primera Trobada del Training Intensiu del projecte Yob, una sessió dinàmica en la qual van participar empreses, joves i voluntaris. Tots van explicar la seva experiència i van fer un balanç del que havien suposat aquests dos anys de feina compartida. Va ser el moment de fer balanç, i el responsable del projecte va assegurar que de cadascun dels grups que s'havien format, el 40% havien trobat una feina tres mesos després d'haver acabat l'experiència i que el 34% s'havien matriculat per ampliar la seva formació. La Fundació Exit també col·labora amb l'Obra Social La Caixa en el programa Incorpora, que fomenta la contractació de persones en risc d'exclusió.

Laura Guzmán

“Hi hauria d'haver un equip d'Exit a cada institut”

La Laura és de Barcelona i també té 22 anys. Va deixar els estudis abans d'acabar 4art d'ESO i va començar a treballar de comercial. Tot anava més o menys bé fins que el seu pare un dia va marxar de casa. Es va quedar amb la seva mare i una germana més petita. Va haver de treballar més, però tot i així no van poder evitar el desnonament. Els serveis socials la van enviar a la Fundació Exit i va seguir pas a pas els consells. Primer amb certa desconfiança. Després, el bombardeig constant de positivisme, força i confiança van calar. “M'han canviat com a persona”, assegura. Va començar a fer pràctiques al FNAC i ara ja li han fet un contracte. I ho té molt clar: “Hi hauria d'haver un equip d'Exit a cada institut.”

Shahid Ashraf

“Abans no sortia, ara cada cap de setmana pujo un muntanya”

El Shahid va decidir quedar-se a Europa durant unes vacances a Anglaterra amb la família. Venia del Pakistan i tenia 17 anys. A Barcelona ha passat per un centre de menors i després per un pis tutelat. Ara té 22 anys i gràcies a la Fundació Exit –assegura– no només ha fet un curs d'electricitat i ha acabat l'ESO, sinó que ha après a afrontar la vida d'una altra manera. “No sabia ni fer un currículum. Ara ja vaig a les entrevistes i no em poso nerviós, he après a organitzar-me el temps i he passat de la inseguretat a la seguretat.” Actualment estudia un grau mitjà d'instal·lació bàsica i telecomunicacions i fa pràctiques en una empresa. També fa maratons. “Abans no sortia, ara cada setmana pujo una muntanya”, diu.

Michelle López

“Buscar feina era com entregar fulletons de telepizza”

Diu que abans de passar pel projecte Yob, a les entrevistes de feina sempre havia tingut la mateixa resposta: Ja et trucarem. “Era com entregar fulletons de telepizza”. La Michelle, que va arribar de la República Dominicana fa deu anys, té 23 anys i una filla de cinc. El març del 2003 va morir el seu pare i va entrar en una depressió. “Deixava passar la vida...”, recorda. Però va contactar amb Exit i tot va canviar. “Em van ajudar a recuperar el que havia perdut pel camí.” Tant, que a la primera entrevista ja va trobar feina. Continua treballant cuidant nens i l'any vinent es vol matricular a la universitat per estudiar psicologia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia