Societat

Blanes multarà els bancs si no destinen pisos a lloguer social

L'Ajuntament ha determinat que hi ha dotze pisos buits propietat d'entitats bancàries, que podrien rebre sancions de fins a 900.000 euros

Ha tramitat 1.374 ajuts per pobresa energètica

Els serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament de Blanes han requerit a cinc entitats bancàries titulars de dotze pisos desocupats que cedeixin l'habitatge a l'Ajuntament perquè el pugui destinar a lloguer social. L'Ajuntament adverteix als bancs que la desocupació permanent dels habitatges “constitueix una infracció tipificada com a molt greu, amb sancions que poden arribar fins a 900.000 euros”, a banda de la possibilitat d'imposar multes coercitives per un import màxim del 20% d'aquesta quantia, i fins a un màxim de tres, en cas d'incompliment del que se'ls demana en el requeriment abans dels terminis assenyalats.

L'Ajuntament ha iniciat aquesta acció en compliment de l'acord plenari del 30 de gener de 2014, així com de l'acord de la Taula Local del Dret a l'Habitatge que es va prendre el 15 de desembre de l'any passat. En els requeriments s'informa als bancs sobre els antecedents legals que emparen l'actuació que està duent a terme el consistori blanenc i s'inclouen els cinc punts que s'especifiquen en el decret d'alcaldia. Les entitats bancàries disposen d'un mes –que cal comptar des de l'endemà de la notificació– per comunicar a l'Ajuntament de Blanes l'oferiment de cessió del pis buit, de conformitat amb la llei del dret a l'habitatge. També s'informa a les entitats financeres que disposen de deu dies com a màxim per presentar els documents i les justificacions que creguin necessàries, com podria ser, per exemple, per demostrar que els pisos requerits sí que han estat ocupats durant aquest temps.

Durant els darrers mesos l'Ajuntament de Blanes ha estat documentant i verificant el cens de pisos buits que hi ha al municipi, amb l'objectiu de destriar quins pertanyen a entitats bancàries i quins són propietat de particulars. A finals de l'any passat ja havia quedat determinat que hi havia 300 pisos buits, i ara s'ha pogut saber que 69 estan a nom d'entitats bancàries.

El consistori va demanar llavors a la companyia d' aigües dades referents a consums dels dos darrers anys, així com quins habitatges disposaven de contracte de serveis en aquests 69 pisos. De la informació facilitada per l'empresa s'ha pogut saber que 16 no tenen consum d'aigua en els darrers dos anys i són de titularitat d'entitats financeres. Dels setze, però, quatre estaven ocupats.

Factures de llum i gas

D'altra banda, en la Taula Local pel Dret a l'Habitatge es va informar que durant el 2014 s'han tramitat un total de 1.374 expedients per gestionar ajuts a famílies en situació de pobresa energètica, fet que ha significat una despesa de 81.000 euros. D'aquests, 36.800 han servit per pagar factures de llum i gas, i la resta, d'aigua. Pel que fa als comptadors solidaris d'aigua, un projecte pioner arreu de l'Estat espanyol que va posar en marxa l'Ajuntament de Blanes a finals del 2013, n'hi ha hagut un total de 58 durant els darrers 15 mesos.

LA XIFRA

900.000
euros
és l'import màxim de la sanció que pot imposar l'Ajuntament a les entitats bancàries.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia