Societat

El santuari dels Àngels obté l'acreditació Starlight d'observació d'estels

L'Institut d'Astrofísica de les Canàries atorga a l'espai gironí aquest segell de prestigi en el turisme d'estrelles

Cada estiu s'hi fan activitats, sopars i estades

L'Observatori Astronòmic de les Gavarres (Obag), situat en el popular santuari dels Àngels, acaba de rebre fa poques setmanes l'acreditació Starlight. Aquest distintiu que expedeix el prestigiós Institut d'Astrofísica de les Canàries (IAC) reconeix així els espais que disposen d'“una excel·lent qualitat del cel” i té el suport de la Unesco, l'Organització Mundial de Turisme i la Unió Astronòmica Internacional.

El responsable de l'observatori dels Àngels, Sergi Luque, es mostra satisfet d'haver rebut la certificació que converteix així l'hostatgeria en la primera de la demarcació a obtenir aquesta certificació astronòmica. Luque indica: “El fet de tenir l'observatori a 500 metres d'altura i lluny dels nuclis urbans ens dóna aquesta bona posició per observar el cel, perquè la ubicació ens garanteix més transparència del cel i ens estalvia problemàtiques amb la inversió tèrmica tan habitual a Catalunya.”

El santuari dels Àngels, propietat del Bisbat i gestionat per la Fundació Sant Martí, va iniciar l'estiu del 2013 les activitats astronòmiques, però de mica en mica s'ha anat equipant i ja disposa de telescopis, prismàtics, càmeres per realitzar astrofotografia, telescopi solar i un espai polivalent per a unes vint persones per fer-hi cursos o xerrades, entre altres aspectes. La nova acreditació es preveu que doni encara més ressò a les activitats que durant l'estiu es programen, com ara sopars amb observació d'estels, observació solar, activitats infantils i estades amb observacions celestes.

LA XIFRA

500
metres
d'altura té el punt d'observació del santuari i això atorga una gran visibilitat del cel.

LA DATA

2015
El febrer
d'aquest any la Fundació Starlight ha acreditat les bones condicions del santuari dels Àngels per observar estels.

Contaminació lumínica, en seguiment

L'Observatori de les Gavarres també col·labora amb la Universitat Complutense de Madrid en un estudi de seguiment de la contaminació lumínica. Un fotòmetre extreu cada dia les dades que aporta l'observatori i que s'inclouen en el treball conjunt amb altres observatoris d'arreu de l'Estat per analitzar l'evolució de la contaminació lumínica que emeten les ciutats cap al cel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia