Societat

educació

Un ‘termòmetre' per ensenyar millor l'anglès

La SCP dissenya un instrument per facilitar la docència de les llengües

La constatació que el mètode convencional d'aprenentatge de les llengües estrangeres no és prou eficaç ha portat la Societat Catalana de Pedagogia (SCP), filial de l'Institut d'Estudis Catalans, a dissenyar un instrument que, ben utilitzat, ha de servir no només per millorar l'aprenentatge dels idiomes sinó també per dissenyar un model de llengües propi, estretament lligat a la realitat sociolingüística catalana.

El nou instrument, batejat com a Termòmetre Lingüístic, es va impulsar el curs 2013/14 com a prova pilot a quaranta escoles i s'ha ampliat a més d'un centenar de centres i cinc mil alumnes aquest curs. La valoració del que pot representar la seva utilització per a la millora de la pràctica docent es va fer dissabte passat en una jornada a la Universitat de Vic.

El Termòmetre Lingüístic està ideat per a P5. Són una sèrie de làmines que permeten al mestre avaluar l'habilitat fonètica, la memòria auditiva, la riquesa lèxica i la capacitat d'expressió. “Ha servit per constatar la gran mancança que tenim”, comenta la secretària de la SCP i coordinadora de la recerca, Carme Rider, que assegura que “no es poden aprendre bé les llengües estrangeres si les llengües vehiculars no estan ben consolidades”.

L'opció és clara. “Treballant bé la fonètica catalana i castellana es té tot el ventall fonètic per pronunciar tots els sons de l'anglès i l'alemany”, declara Rider. A partir del diagnòstic es proposen itineraris diferencials en funció de les competències i la realitat sociolingüística de cada alumne.

A partir del Termòmetre Lingüístic, la Societat Catalana de Pedagogia ha dissenyat el Marc d'Ensenyament de Llengües Vives. El Termòmetre Lingüístic s'ha pogut desenvolupar gràcies a la col·laboració de la Fundació Carulla i el grup Santillana, que ja han impulsat també el projecte a Occitània i les Balears.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia