Societat

Un alumne de 13 anys mata un professor en un institut de Barcelona

L'agressor, estudiant de 2n d'ESO que anava armat amb una ballesta i un ganivet, ha patit un brot psicòtic, segons ha explicat la consellera Rigau

El noi ha ferit quatre persones més, dues docents i dos alumnes

Els fets han tingut lloc aquest dilluns al matí a l'IES Joan Fuster, al barri de Navas del districte de Sant Andreu

Un professor de 35 anys de Lleida, Abel Martínez Oliva, ha mort i quatre persones més -dos docents i dos alumnes- han resultat ferides lleus per un alumne que els ha atacat amb una ballesta de fabricació pròpia i un ganivet aquest dilluns al matí a l' Institut Joan Fuster del barri de Navas, al districte de Sant Andreu de Barcelona. L'agressor, de 13 anys, ha estat identificat i custodiat pels Mossos d'Esquadra a dins del mateix centre i després ha estat traslladat a la unitat de psiquiatria de l'Hospital de Sant Joan de Dúe on se li ha fet una estudi psicològic. Segons ha explicat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el menor ha patit un brot psicòtic.

En roda de premsa aquest dilluns a la tarda, Rigau ha demanat “tractar el cas sense morbositat” i amb respecte, recordant que la conducta del menor ha “sobrepassat la dimensió normal” d'un adolescent de la seva edat en patir una malaltia mental. Segons Rigau, l'institut no sabia que patís cap problema mental i fa un mes va poder anar “perfectament” amb normalitat a una sortida a la neu de tres dies.

Els fets han passat dins de l'institut, situat a la plaça Ferran Reyes número 2, un cop ja havien començat les classes, cap a les 9.20h del matí. Segons diversos testimonis, el menor ha arribat tard a l'escola i la professora de castellà de la seva classe, de 2n d'ESO, l'ha deixat entrar, moment en què el menor hauria tret la ballesta i l'hauria disparat, ferint-la a la cara i al coll.

Segons expliquen els alumnes de l'institut, després l'agressor ha ferit també la filla de la professora, companya de la seva classe, de 2n d'ESO B, que hauria intentat frenar el noi. Finalment ha estat un professor d'educació física qui ha pogut reduir el menor.

Mor apunyalat

El soroll ha alertat el professor de la classe del costat que ha sortit a veure què passava i és en aquell moment, que el menor també l'ha atac amb un ganivet o navalla, ferint-lo mortalment. Aquest segon professor era de Lleida, tenia 35 anys, impartia ciències socials i era un substitut que feia només una setmana que havia arribat a l'institut.

Els Mossos han retingut el menor de 13 anys a dins de l'institut i han pres declaració als seus companys de 2n d'ESO B per esclarir els fets.

Dispositiu especial a l'institut

Passat les 12.40h d'aquest migdia, la directora de l'IES Joan Fuster, Dolors Perramon, ha llegit un comunicat, acompanyada per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en què ha confirmat la mort del professor i que els ferits són dues metres i dos alumnes de l'institut. També ha informat que a partir de les 16h d'aquest dilluns s'activa un dispositiu especial per atendre professorat, alumnes i pares dels alumnes de les classes més afectades.

També ha explicat que seran els especialistes dels Centre d'Urgència i Emergències Social de l'Ajuntament els qui atendran els professors i alumnes.

De fet, ha explicat que aquest dimarts a les 8h del matí es convoca un claustre extraordinari per adoptar les pautes generals a seguir dins de les classes per abordar la tragèdia d'aquest dilluns. Després, a les 10h els alumnes podran entrar a l'institut i seran atesos dins de les seves classes, on hi assistirà un expert dels serveis de l'Ajuntament per aquests casos. A les 12h es donaran per tancades les classes, tot i que el dispositiu seguirà actiu a la tarda per si alguna persona necessita atenció.

El dimecres, segons ha explicat Perramon, es reprendran les classes amb normalitat i s'intentaran concretar el tipus de cerimònia es durà a terme pe “reconeixement del nostre company”, el professor mort a causa de l'atac del menor de 13 anys.

Famílies del barri i de classe mitjana

Segons s'explica en el web de l'institut, el centre es va crear el 1995 quan la Generalitat va adquirir l'edifici, que durant mots anys va ser regentat per una comunitat salesiana i que per això al barri se'l coneix com al col·legi Joan Bosco. És un centre de tres línies d'ESO i dues de Batxillerat amb un total de 500 alumnes. Les famílies són de classe mitjana, segons també s'especifica en el web del centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia