Societat

Els Marrecs descarreguen a Salt la catedral dels castells

La colla castellera va culminar ahir el 5 de 8 per primera vegada en la seva història

Per Fires de Girona ja van dur-lo a plaça, però només van aconseguir carregar-lo

Els Marrecs de Salt no paren de superar-se en les seves actuacions per la festa major de Salt. La colla castellera va assolir ahir un dels reptes que amb més afany ha perseguit: descarregar el 5 de 8, conegut també com la catedral dels castells. Va ser en la tercera volta, després d'un 3 de 8 i d'una torre de 8, tots dos descarregats també.

El cap de colla, Aram Martí, va dir just després de descarregar el 5 de 8 que no havia estat una tasca senzilla, tot i que ja s'ho esperaven: “El castell s'ha treballat molt, l'hem patit, s'ha mogut..., ja sabíem que passaria i hi havia nervis, però la gent estava molt concentrada”, explicava enmig de l'eufòria que dominava la plaça després de la fita. Els Marrecs eren ahir cap a uns dos-cents. En feia una valoració positiva el president de la colla, Sebastià Morató, que va destacar també el compromís demostrat al llarg de la temporada: “La resposta està essent molt bona. Hem portat de 150 a 160 persones en les actuacions a fora. A Igualada vam fer el 3 de 8 i érem 140. Al Poble-sec fa quinze dies vam poder fer un 3 de 8 i un 4 de 8... El repte és ser més gent a assaig, perquè és la clau de l'èxit”, considera.

El repte de créixer

Amb el 5 de 8 descarregat, els Marrecs de Salt es converteixen en la catorzena colla que l'assoleix, i se situen entre les primeres colles de vuit: “Fa no massa temps era impensable”, diu el president.

Però si alguna cosa ha marcat l'evolució de la colla al llarg de la seva història ha estat la seva ambició i persistència a créixer. I, en aquest sentit, tant Morató com Martí miren més enllà. El cap de colla diu que el repte és ara repetir l'actuació d'ahir “almenys dues vegades” abans d'acabar la temporada.

Per Morató l'èxit ha de marcar una tendència de creixement: “Hem de tenir més gent per poder afrontar castells més grans. Potser no ara de seguida, però sí d'aquí a un any i mig o dos”, calcula. Diu que amb aquest propòsit ja fa prop d'un any que la colla treballa al final dels assajos el 3 de 9 al local que tenen a les naus Guixeres. Tot i això, admet que per als Marrecs és un castell que està encara “molt lluny”. El president va fer una crida a participar en els assajos dels dimarts i els divendres, a fi de captar noves camises i poder continuar la progressió.

En l'actuació hi van participar també els Castellers de Terrassa, els Xicots de Vilafranca i els Xerrics d'Olot, i tots van assolir bones actuacions. Abans d'entrar a plaça, els Marrecs van regalar una camisa al nou alcalde de Salt, Jordi Viñas. L'expresidenta d'Òmnium Cultural i número 3 de la llista Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, Muriel Casals, també va presenciar la jornada castellera.

LA FRASE

El castell s'ha mogut i l'hem patit molt, però sabíem que passaria i l'hem treballat molt bé
Aram Martí
cap de colla dels marrecs

LES XIFRES

13
colles
abans dels Marrecs havien fet un 5 de 8. La colla castellera de Salt és, doncs, la catorzena que ho assoleix.
7
vegades
han aconseguit descarregar el 3 de 8 els Marrecs de Salt, fins ara, aquesta temporada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia