Societat

Cultura

Cuinant un tiberi de fa milers d'anys

L'arqueòleg Eudald Carbonell i la periodista Cinta Bellmunt ens acosten a la cuina del neolític

El llibre barreja gastronomia i cultura a partir de les troballes de diversos jaciments arqueològics

El llibre proposareceptes del paleolític,
en què destaquen la carn, el peix i les verdures

Cuinar uns crancs de riu a les herbes a l'estil del paleolític és més senzill del que sembla. En primer lloc, cal pescar crancs en un riu pròxim –la millor època és abans i durant l'estiu– i coure'ls en una pedra que, prèviament, haurà agafat temperatura damunt d'un foc. Un cop estigui preparada la superfície, cal col·locar els crancs i coure'ls durant uns minuts. Minuts abans de finalitzar la cocció, cal afegir-hi les herbes aromàtiques i l'all. El plat es pot menjar directament de la pedra on s'ha cuit.

Aquesta és una de les receptes que proposa el llibre Pàleo receptes. La dieta dels nostres orígens per a una vida saludable, un llibre que signen a quatre mans l'arqueòleg i investigador Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt i que recull una completa reinterpretació d'algunes de les receptes que ja consumien els éssers humans que ja poblaven alguns dels espais que ara habitem fa milers d'anys. El receptari és un compendi que barreja investigació científica i històrica amb una recreació més lúdica, que enfoca des del prisma de la gastronomia alguns plats típics que consumien els primers humans, que encara tenien hàbits nòmades, i que s'han recreat a partir de les troballes que s'han localitzat en molts jaciments arqueològics.

“Després d'anys d'investigació, vam veure que les restes d'utensilis i de restes de menjars ens permetien apropar-nos a l'alimentació d'aquests primers pobladors, una dieta en la qual prevalia el consum d'animals, però també de vegetals, ja que els habitants del paleolític eren caçadors i recol·lectors”, detalla l'arqueòleg Eudald Carbonell.

Així, l'elaboració del receptari també inclou l'aportació del coneixement històric dels experts, que han pogut detallar la base de l'alimentació dels homes i dones que van viure fa 10.000 anys: menjaven, sobretot, els vegetals i animals més propers a la seva zona, partint de la temperatura i el clima propis de cada estació.

Així, el llibre recull alguns dels preceptes de l'anomenada paleodieta, com és el consum de productes amb alt valor proteic –carn i vísceres, peix, marisc i ous de procedència natural i amb el mínim de contacte amb la indústria alimentària– amb el mínim de cocció possible i barrejats amb els vegetals més propers de la zona. La preparació de les receptes inclou dos apartats, un en què es representa com preparar la recepta en una cuina moderna i un altre en què s'explica com cuinar el plat en plena natura, per als més iniciats.

Les persones que s'acostin amb curiositat a les planes del llibre hi trobaran propostes en què predomina el consum de carn, peix, marisc i ous, juntament amb vegetals i tubercles de tot tipus. “Són receptes molt simples de cocció, que combinen elements naturals i que estan estretament lligades amb l'entorn”, destaca Carbonell. El receptari proposa les dues opcions d'elaboració, d'una banda l'elaboració contemporània del plat i, per als més atrevits, la preparació a l'estil paleolític, una aproximació que encara difumina les barreres entre la cuina i la història i que transforma el llibre en un experiment per descobrir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia