cultura

Vetllada d'espirituals

Soweto Gospel Choir i Gospel Viu! ompliran d'espiritualitat l'Espai Port en un concert doble en el marc del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu

El Soweto Gospel Choir és el referent més immediat dels catalans Gospel Viu!

El Soweto Gospel Choir, sud-africà, malgrat la seva relativament curta trajectòria artística –es va fundar el novembre del 2002–, si tenim en compte que el gospel com a tal va aparèixer durant el segle XVIII, és per mèrits propis una de les formacions de referència del gènere a escala mundial. L'artífex de tot plegat és el seu director musical, David Mulovhedzi, conjuntament amb altres promotors i productors. El Soweto Gospel Choir va donar mostres ben aviat de la seva qualitat com a cor de gospel. Va actuar el 2003 a Ciutat del Cap al 46664 Concert, en què es va homenatjar l'expresident sud-africà Nelson Mandela, compartint escenari amb estrelles de la música com ara Bono, Anastacia, Peter Gabriel i Eurythmics. Aquell mateix any ja va començar a rebre guardons, una tendència que la formació ha mantingut fins ara, incloent l'American Gospel Music Award i els Grammy. La formació sud-africana ha fet tota mena de col·laboracions amb artistes diversos i ha participat en les bandes sonores de films de Disney, com ara El rei lleó i Wall-E. Soweto Gospel Choir va participar en la cerimònia d'inauguració del darrer mundial de futbol i té com un dels seus patrons l'arquebisbe Desmond Tutu. El darrer disc publicat pel grup sud-africà, el cinquè –Live at Nelson Mandela Theatre, African Spirit, Voices from heaven i Blessed són els anteriors– és Grace, en què s'imposa el format a cappella, i que serà la base del concert que oferiran avui a l'Espai Port de Sant Feliu (22.30 h).

El cor sud-africà, que a terres gironines ja ha actuat a Peralada i a l'Auditori de Girona, és el referent més immediat de l'altra formació protagonista de la nit, Gospel Viu!, amb seu a Palafolls, cantants procedents de les comarques gironines i barcelonines en la seva majoria, dirigida per Moisès Sala, i sense cap mena de dubte el millor cor de gospel de l'Estat. Es poden establir uns quants paral·lelismes entre les dues formacions, salvant les distàncies i tenint en compte que els sud-africans són un grup professional i els catalans no, malgrat treballar amb un gran rigor que els dóna un resultat excel·lent. El carisma, l'empenta i el gran coneixement del gènere dels directors respectius és un punt d'encontre, com també el fet que el factor religiós no és el més prioritari ni el motor necessari per establir aquella necessària connexió amb el públic per tal que aflori aquella emoció que caracteritza manifestacions d'aquesta mena. Aquest factor es veu substituït per un corrent molt marcat, molt definit, de compromís amb els més desafavorits, amb la lluita contra tota mena d'injustícies socials i la implicació activa en projectes de tipus benèfic i solidari. Mentre que el Soweto Gospel Choir va instituir la fundació Vukani fruit de la presa de consciència del drama dels orfes a causa de la sida a Soweto, el grup català ha traduït el seu compromís amb la societat amb el projecte Gospel Sense Fronteres, que es va engegar el 2006, i que es vehicula a través del suport a diverses ONG, destinant part de la recaptació dels concerts que ofereix i dels ingressos provinents de la venda de marxandatge. Aquest any 2010, el projecte que rep el suport de Gospel Viu! és la Fundació Amics Joan Petit-Nens amb Càncer.

Gran qualitat musical

Tot això, però, sense oblidar en cap moment la qualitat musical de la proposta, i d'això, els dos grups, especialment els sud-africans, en tenen a cabassats. Soweto Gospel Choir interpreta música de gospel sud-africana molt ancorada en la música tradicional, però també inclou en el seu repertori populars peces de gospel nord-americà, així com temes de soul i blues, a més de proposar una posada en escena colorista, en què la dansa, els vestits i les percussions hi juguen un paper important. Per la seva banda, Gospel Viu! té la seva força en una gran massa coral, de més d'una setantena de cantaires, i un grapat de bons solistes perfectament dirigits per Moisès Sala, que a Sant Feliu oferiran peces dels espectacles The New Gospel X-perience i Spirituals, que és amb el qual fan la gira darrerament i que es tracta d'una proposta íntegrament a cappella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.