Política

Mig món mira cap a Catalunya

Els trets diferencials de Catalunya respecte a Espanya estan arribant amb més força que mai aquests dies a tot el món arran de l'abolició de les corrides de toros. Ahir, la gran majoria de diaris internacions recollien la noticia sobre la desaparició de la fiesta, aprofundien en la identitat de Catalunya com a país i la desafecció que es viu envers Espanya i emmarcaven l'acord del Parlament més en un àmbit polític que no pas animalista. The Times, Le Monde, Le Figaro i The Herald són uns quants dels mitjans que van obrir les seves portades amb la prohibició d'una de les tradicions espanyoles per excel·lència. Cap criticava la decisió, a l'inrevés. Per exemple, una foto immensa d'un brau i un torero obria el prestigiós diari britànic The Times sota el títol. “Mort a la tarda per a les corrides a Catalunya”. També explicava que “els catalans donen un cop mortal a un art antic i sagnant” i en el seu editorial assegurava que la decisió de dimecres al Parlament poc té a veure amb els drets de les bèsties, sinó que es tracta d'una demostració de força de Catalunya per “ampliar” distància amb la resta d'Espanya. Una idea més o menys semblant es va repetir a l'Internacional Herald Tribune, que també reservava una columna a la portada per a la notícia.

Diaris britànics exultants

Gran Bretanya té una llarga tradició de defensa dels drets dels animals i alguns rotatius es mostraven realment exultants. El mitjà escocès The Herald titulava “La barbàrie finalment ha estat prohibida” i després es preguntava quant s'estendrà a tot l'Estat espanyol aquest veto. The Guardian destacava: “Bones notícies per als toros. Barcelona dóna l'esquena a les horribles i bàrbares corrides”. I el diari alemany Sueddeustche Zeitung remarcava: “Fi de la crueltat”.

A França, el mateix debat

A l'Estat francès també es posava èmfasi en el debat nacional i identitari de Catalunya. Le Monde recordava que els polítics catalans han “desafiat Madrid”, mentre que Le Figaro titulava en portada “La corrida divideix Espanya” i a l'interior reflexionava sobre el xoc de cultures de Catalunya amb la resta de l'Estat. Libération és un altre dels mitjans que feien un destacat a la portada. Els diaris italians no van apostar gaire per aquest esdeveniment, però hi havia altres rotatius polonesos, suïssos o belgues que sí que van decidir jugar fort amb el tema dels toros en la primera pàgina. En països com Mèxic o l'Equador, on encara hi ha una tradició taurina, també es van fer ressò de la polèmica.

La càrrega espanyola

Una bona part de l'Estat ha vist com una agressió l'acord que es va prendre a l'hemicicle i els mitjans espanyols són un bon termòmetre per mesurar aquesta indignació. Parlaven d'atac a la fiesta i a Espanya i carregaven durament contra els nacionalistes, als quals acusaven de voler destruir tot allò que és espanyol. Fins i tot El Mundo alertava que també es vol esborrar del mapa el castellà i La Razón lamentava que l'afició catalana que vulgui veure toros s'haurà d'“exiliar”. L'Abc era clar i directe: “Catalunya executa la fiesta”. Aquests atacs no només van venir de la premsa generalista, sinó també d'altres mitjans d'àmbit territorial, com Sevilla, Múrcia o les Castelles.

Pressió al PSOE

Els mitjans espanyols i més defensors de les corrides traslladaven ara tota la pressió al PSOE i es preguntaven com respondran els socialistes espanyols davant de la proposició que ha presentat el PP al Congrés per intentar restituir els toros a Catalunya.

Ressò històric
Mai un acord al Parlament havia tingut tant de ressò internacional com la ILP antitaurina. A banda de la premsa escrita, les webs i les televisions d'arreu del món també en van fer una àmplia cobertura.
150
periodistes
es van acreditar dimecres al Parlament.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.