Societat

L'Espanyol poleix la convivència amb la ciutat de Cornellà

Ajuntament, Mossos i club estudien mesures per reduir l'impacte dels aficionats més incívics en el veïnat que inclouen el possible tancament de bars.

S'està construint una rotonda per facilitar l'accés a l'A-2 i evitar cues

Riera és un barri tranquil on de cop hi ha 30.000 persones
Antonio Martínez
Tinent d'alcalde de cornellà

Tot just fa un any que l'estadi de l'Espanyol va obrir les portes a Cornellà. L'espanyolisme va celebrar amb entusiasme la sensació de tornar a casa amb la construcció d'un estadi propi —tot i que l'alegria inicial es va veure aviat enterbolida per la mort de Dani Jarque—. Però els veïns del barri de Riera no van viure la implantació del nou estadi amb la mateixa satisfacció. El lògic impacte del pas de 30.000 persones en un barri molt tranquil durant el cap de setmana es va veure agreujat pels actes incívics d'una petita part dels seguidors. Els actes violents es van concentrar en tres partits, amb enfrontaments amb la policia que van motivar detencions. Però els veïns es queixaven també de crits, pixarades al carrer, baralles i consum d'alcohol al carrer. Els veïns van perdre la paciència i van sortir al carrer per queixar-se, amb manifestacions i casserolades, de les molèsties que l'arribada de l'Espanyol ha causat a Riera.

Antonio Martínez, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Cornellà, considera que el barri “té un impacte que no tenia, agreujat perquè els accessos viaris no estan bé”. A l'actuació d'alguns incívics, s'hi ha de sumar els problemes de trànsit i aparcament al barri durant tota la temporada passada. Com a conseqüència del trànsit de seguidors, tant dels que s'hi traslladaven en cotxe com dels que ho feien amb Ferrocarrils de la Generalitat, durant els dies de partit l'Ajuntament va tancar els carrers més propers a l'estadi. També va actuar sobre els bars que incomplien la normativa municipal i que agreujaven les molèsties permetent, per exemple, que els seguidors més conflictius beguessin al carrer.

A les portes de la nova temporada, el club, l'Ajuntament i els Mossos d'Esquadra treballen per evitar les molèsties que una part de l'afició blanc-i-blava va causar al barri. “Estem polint els detalls per veure com fer complir la normativa”, explica el tinent d'alcalde, que assenyala que es continuaran tancant els carrers d'accés al camp, tot i que els veïns hi podran accedir, i que s'extremarà la seguretat els dies dels partits de més rivalitat, com el que enfronta l'Espanyol i el Barça.

L'estadi, una oportunitat econòmica per a la ciutat

L'Ajuntament de Cornellà veu la implantació de l'Espanyol a la ciutat com una oportunitat econòmica important. “Estem satisfets pel que representa per a la ciutat, i relativament satisfets per com afecta els veïns», valora Martínez, que destaca que la construcció de l'estadi ha comportat la millora de la zona esportiva de la ciutat. S'ha urbanitzat l'entorn, s'ha construït el clavegueram i s'està ultimant la jardineria de l'entorn. El regidor no dubta que la presència de l'estadi atraurà activitats econòmiques com ara hotels i oficines, com ha succeït amb el centre comercial Splau, que va obrir les portes al costat del camp al maig.

El club està també satisfet de la primera temporada, com explica el conseller delegat de l'Espanyol, Joan Cullet. “Estem molt contents perquè ens hi troben molt bé. Ha pujat la mitjana d'assistència i el nombre de socis”, explica, tot i que el trasllat ha comportat un canvi de costums pel que fa als desplaçaments, que encara plantegen alguns problemes si s'opta pel cotxe. Pel que fa als incidents, Cullet els relativitza tot recordant que es limiten a algun partit, i assenyala que els protagonitzen unes 40 persones, molts dels quals “no són socis i no entren al camp”. El club, diu, està treballant amb la policia i el consistori per intentar solucionar els problemes d'incivisme.

Cinemes de luxe al costat del camp de futbol

El trasllat de l'Espanyol a Cornellà ha atret els promotors del centre comercial Splau, que veuen amb optimisme el futur de l'equipament. El director de patrimoni d'Acciona Immobiliària, Antonio González, assenyala que a la tardor estarà llogada el 95% de la superfície del centre, ja que es preveu l'obertura d'una pista de bitlles i dels cinemes Full HD, els primers de l'Estat dissenyats com a cinemes de gran format amb projecció digital. González afirma que l'obertura de les sales, a finals d'octubre, “suposarà un absolut privilegi per la qualitat de les instal·lacions i les noves tecnologies que incorporen”. El responsable d'Acciona considera que el centre comercial ha esdevingut “part de la vida diària” dels veïns del Baix Llobregat.

Un estadi premiat

Diferents premis han reconegut la qualitat de l'estadi de l'Espanyol des del punt de vista constructiu. Ha estat considerada la millor instal·lació esportiva del món per l'Stadium Business Award 2010, i s'ha endut el premi Catalunya Construcció, que lliura el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.