Societat

tribunals

De sospitosa a protegida pel crim del pare a Barcelona

Una menor és detinguda per l'assassinat del seu progenitor i ara està sota la tutela de la DGAIA

El cos de l'home va ser trobat a l'Anoia i se sospita que el van matar al seu pis de Sarrià-Sant Gervasi

Ekaterina és el nom d'una menor de 16 anys que des del juny passat viu un malson. Els Mossos van detenir-la com a sospitosa de la mort violenta del seu pare, el cadàver del qual va ser trobat el 4 de juny en un camí forestal als voltants de l'N-II, a Òdena (Anoia). La mare i la germanastra de l'adolescent havien marxat el dia abans a Rússia, i ella va quedar-se sola al pis on vivien, al carrer Buïgas del districte de Sarrià-Sant Gervasi. La policia va trobar-la allà en desxifrar la identitat de la víctima: Andrei Sxerbakov, de 44 anys i nascut a San Petersburg. Davant els indicis que era un assassinat, un jutge d'Igualada va decretar el secret de les investigacions, que ara s'ha aixecat.

Després d'un mes d'indagacions, la policia catalana sospita que el ciutadà rus va ser assassinat al seu pis de Barcelona i per part d'algú del seu entorn familiar o d'amistats. Quan va ser trobat, el cadàver únicament duia posat un banyador. Estava embolcallat amb un cobrellit i després embolicat amb diverses bosses de plàstic i precintat amb cinta d'embalatge. També estava lligat de mans i peus amb cordes, i una de les voltes de la corda passava per darrere del coll del cadàver, que tenia dues ferides obertes al crani, fetes amb un objecte similar a una destral. La conclusió dels investigadors és que la víctima va ser atacada a casa seva, cosa que s'explica per la roba còmoda que portava, i segurament quan estava estirada al llit, segons es veu per la direcció de les ferides, horitzontal. Els investigadors també van saber que l'home havia estat denunciat el 2003 per la seva dona i les dues filles per un suposat episodi de violència domèstica. En l'atestat, la Guàrdia Urbana indicava que les dones, nervioses, van assegurar que l'home era alcohòlic i que tenia una ferida al cap d'un cop de cadira. Amb aquest episodi els investigadors interpreten que les dones ja tenien “un fort ressentiment o fins i tot odi” per ell i, per tant, són considerades com a sospitoses.

La Fiscalia de Menors va demanar l'internament en un centre de justícia juvenil de la noia. La jutgessa, però, ha considerat que no hi ha prou indicis per imputar-li aquest crim, ni tan sols d'acusar-la d'encobriment (en pintar l'habitació del pare, com va demanar-li la mare). Per això, li imposa la llibertat vigilada i la retirada del passaport. Atès que aquí no té cap familiar, la jutgessa també ha dictat que sigui acollida en un centre de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). L'advocat de la menor, Javier Garcia Mallol, ha refusat fer cap declaració a causa de l'estat de la investigació del cas.

LA XIFRA

16
anys
té la menor que va quedar sola al pis on vivia la família a Barcelona. La mare havia marxat a Rússia.

LA DATA

04.06.10
Aquell dia
un veí va alertar que havia trobat un cadàver en bosses de plàstic en un camí prop de l'N-II, a Òdena.

LA FRASE

El fet que el finat anés en banyador pot indicar que estava en un lloc on se sentia còmode, segurament al seu domicili
Investigadors dels Mossos

Pintar les parets de l'habitació tacades de sang

De la intervenció dels telèfons, els Mossos n'extreuen converses sospitoses entre la menor i la seva mare. En resum, la mare li diu que “digui que no sap res, que és una menor i no poden parlar amb ella sense advocat, que plori molt i digui que es troba malament”, a més de preguntar-li si els agents han trobat sang a les habitacions. En una altra trucada, la nena plora i la mare li diu que ha de ser forta i que aviat se l'endurà a Rússia. A la Fiscalia de Menors, la noia va explicar que la seva mare anava i venia de Rússia, on treballa de mestra, i que el dia abans de la desaparició del pare, la seva mare va
dur-la a dormir a un hotel i no van passar per casa. L'endemà, la mare va marxar a Rússia, i dies després li va trucar i li va demanar que tirés els mobles de l'habitació del pare i que pintés les parets, tacades de sang , segons el xicot de la menor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.