Política

Chaves impulsarà demà amb el govern català la reactivació de l'Estatut

Primera presa de contacte per analitzar la sentència i estudiar com es poden salvar articles escapçats

La proposta de l'executiu estatal és de mínims

De les paraules a l'acció. Aquest és el camí que ha marcat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per intentar recuperar la confiança dels catalans i de les seves institucions després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut. És per això que demà aterrarà a Barcelona el vicepresident tercer, Manuel Chaves, a qui Zapatero ha delegat la missió de donar un impuls al text estatutari, que ha quedat tocat en el moll de l'os després de passar per les tisores dels magistrats de l'alt tribunal.

José Montilla ja havia demanat a Zapatero, durant l'entrevista que van mantenir el mes passat a Madrid, gestos polítics per revitalitzar la carta catalana i Chaves es reunirà amb el president de la Generalitat amb la intenció de traçar un full de ruta per poder començar a treballar en aquest aspecte. Demà, però, no s'esperen solucions màgiques ni que es tanqui cap carpeta. Serà una primera presa de contacte formal per marcar de color vermell en el calendari els terminis que s'han de seguir en aquest procés. És previst que Chaves i Montilla repassin la sentència del TC i les conseqüències que ha tingut per a l'Estatut.

A partir d'aquí, detallaran les competències que es poden continuar desenvolupant i també analitzaran com es poden recuperar o salvar alguns dels articles que han quedat retallats.

Poder judicial

La Moncloa parteix d'una reactivació de mínims, que segurament no omplirà les expectatives de l'executiu català. Durant la seva visita a Barcelona, José Luis Rodríguez Zapatero ja va deixar clar que ha quedat descartada l'opció de cedir competències de l'Estat a través de l'article 150.2 de la Constitució i que una de les vies possibles per recuperar funcions és a través de la modificació de lleis orgàniques estatals, sempre que la sentència no digui el contrari. En aquest cas, estaríem parlant d'unes quantes competències relacionades amb Justícia, i també amb l'autonomia local. Una segona línia de treball és intentar aprofundir en els traspassos que encara queden pendents i la tercera es basa en un compromís perquè l'administració estatal respecti el marc competencial de la Generalitat. Aquestes maniobres, però, deixen fora la majoria de punts que es van tombar de l'Estatut.

LA DATA

04.08.10
És el dia de la reunió
que mantindran José Montilla i Manuel Chaves al Palau de la Generalitat
Les claus

Els recels del PSOE i les presses del PSC

M.B

Zapatero va assegurar a Barcelona que també se sent el “president dels catalans” i que vindrà sovint a Catalunya, unes paraules que tenien la intenció de refer els ponts trencats. Però a la primera ha decidit treure's de sobre tota la responsabilitat de la negociació de l'Estatut i l'ha delegada en Manuel Chaves. Un gest que no ha aixecat gaires simpaties. El president espanyol, a més, considera que la recuperació del text s'ha de fer “sense presses”, tot el contrari del que desitja el PSC, que confia poder mostrar abans de les eleccions alguna carta guanyadora sobre l'Estatut.

Atacs socialistes

Però si Zapatero no acontenta Catalunya amb la seva pírrica reactivació, dins del PSOE tampoc no aixeca passions. Alguns dirigents, com ara Alfonso Guerra, ja han qüestionat que es busquin mecanismes, encara que siguin superflus, per modificar la decisió del TC, perquè es donaria la impressió que s'està fent “trampa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.