cultura

Música

El Deltasound se celebrarà tot i els “entrebancs”

Costes va denegar inicialment el permís perquè no es pot aparcar a la platja ni cobrar entrada

Alerten que aquest festival contradiu els criteris de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Per quart any consecutiu, la platja Eucaliptus d'Amposta situada dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre acollirà dissabte que ve, 7 d'agost, el festival Deltasound, un certamen per on l'any passat van circular unes 8.000 persones i que enguany ha ampliat i millorat el cartell d'actuacions amb la previsió d'acollir entre 8.000 i 12.000 persones. Ahir els organitzadors, l'Ajuntament d'Amposta i l'Associació de Músics de les Terres de l'Ebre (AMTE), amb la col·laboració activa de la Sala Metro, van criticar els “entrebancs” imposats per la direcció general de Costes de la Generalitat, que just fa una setmana els va denegar l'autorització per poder celebrar el festival. “Mai ens havien posat tants impediments”, es queixava el regidor de Joventut, Josep Vallés.

“Fins i tot van argumentar que molestàvem la biodiversitat marina”, remarcava Vallés. La solució ha estat orientar els altaveus cap al terra perquè el so arribe més diluït al mar. Fonts de Costes van negar ahir aquest argument més mediambiental i van concretar que inicialment li van denegar el permís a l'Ajuntament d'Amposta perquè l'organització volia habilitar una zona d'aparcament a la platja. “La llei de costes prohibeix aparcar a la platja”, explicaven ahir aquestes fonts, que també remarcaven que tampoc es pot cobrar a la gent que va la platja. El tema de l'aparcament l'han solucionat habilitant una zona de pàrquing en una finca privada al costat del nucli urbà dels Muntells, a uns 700 metres de la platja, i en lloc de l'entrada cobraran un donatiu d'entre deu i vint-i-cinc euros a benefici de l'AMTE.

Tot i que durant tot aquest temps s'han pogut adquirir tiquets entrades a través del Servicaixa.

Turisme sostenible

Ara bé, el Deltasound no agrada tothom. El director del parc natural, Sisco Vidal, assenyalava: “Aquest tipus de certàmens no van en la línia de promoció del Delta que nosaltres defensem, que és la tranquil·litat i la natura”. I va remarcar que el parc ho autoritza perquè hi ha un acord de la junta rectora del parc d'autoritzar aquest tipus de festes sempre que les organitze un ajuntament. “Va en contra del que sempre hem defensat: un turisme sostenible de natura”, va afirmar, per la seua banda, el propietari del càmping Eucaliptus, Gabriel Colomer. “Per nosaltres és un trasbals, perdem clients i els que s'hi queden se'ns queixen”, explicava. Enguany l'Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta, ha enviat una carta a tots els ajuntaments de la zona demanant que no organitzen aquest tipus d'actes perquè van en contra de la Carta Europea de Turisme Sostenible, en què fa molts anys que treballen. També s'han queixat els veïns de la urbanització Eucaliptus, principalment per la brutícia a la platja i als carrers i solars de la urbanització.

Pep Sala i Miqui Puig

Amb un pressupost de 216.000 euro, el festival Deltasound d'enguany ha ampliat horaris i actuacions. Començarà a les 4 de la tarda i acabarà a les 9 del matí del dia següent. “Hi haurà música de tots els estils i grups tant de les Terres de l'Ebre com de fora”, va explicar el tècnic de Joventut, Jaume Vidal. Així, entre els caps de cartell cal destacar en les actuacions en directe Pep Sala o els grups ebrencs Pepet i Marieta (Ulldecona) i Crator (Deltebre), en música electrònica és remarcable la presència de Miqui Puig i en electrohouse, Juanjo Martín i DJ Nano.

Com a principal novetat, cal remarcar que el festival ha volgut atraure un públic més familiar i oferirà diversos espectacles de circ i malabars amb grups com el Circ Acústic o Xavi Xispas.

Les claus

La logística d'un festival al mig del Delta

Roser Royo

Per celebrar la quarta edició del Deltasound s'habilitarà una superfície de 12.000 metres quadrats a la platja Eucaliptus, des de davant de la urbanització fins al final del càmping. Allí s'instal·laran tres escenaris, dos de 200 metres quadrats i un de 100, on es faran els concerts i les sessions de discjòqueis que començaran a les 5 de la tarda.

Seguretat

Per garantir la seguretat de l'esdeveniment es mobilitzaran diverses patrulles de la policia local i dels Mossos d'Esquadra. Uns cinquanta efectius, segons va explicar el regidor de Governació, Josep Garriga, als quals cal sumar els efectius de Protecció Civil i la pròpia seguretat privada de l'organització (uns 50 efectius més).

Transport públic

S'habilitaran quatre autobusos que amb una freqüència de vint minuts enllaçaran Amposta amb la platja Eucaliptus. Sortiran de davant del pavelló firal des de les 3 de la tarda del dissabte a dos quarts d'11 del diumenge. Hi haurà també un bus que connectarà la zona d'aparcament amb la platja.

El preu

L'organització imposa un donatiu de deu euros per als usuaris que entren al festival entre les 4 i les 7 de l a tarda. A partir d'aquesta hora el preu serà de 20 o 25 euros, encara per definir, però durant mesos els interessats han pogut comprar entrada pel Servicaixa a un preu de 27 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.