Cultura

Maragall, a Sant Sebastià

El documental sobre l'expresident ‘Bicicleta, cullera, poma' participa en la secció oficial del festival de cinema

El realitzador és Carles Bosch, que va codirigir ‘Balseros', nominada als Oscar

Pasqual Maragall serà un dels convidats a trepitjar la catifa vermella del Festival de Cinema de Sant Sebastià d'aquest any: el documental Bicicleta, cullera, poma, que Carles Bosch ha realitzat al voltant de l'Alzheimer que afecta l'expresident de la Generalitat, ha estat seleccionat per participar en la secció oficial.

Feta en col·laboració amb la fundació creada pel polític el 2008 per impulsar la investigació sobre l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives, la pel·lícula es projectarà fora de competició. Bicicleta, cullera, poma és una aproximació a la malaltia que pretén abordar simultàniament la perspectiva científica i els aspectes humans i emocionals que marquen l'etapa posterior al seu diagnòstic. El film disposa dels testimonis de Pasqual Maragall i de la seva dona, Diana Garrigosa, així com dels seus tres fills, d'altres persones del seu entorn més proper, científics –com la metgessa Teresa Gómez Isla, amiga de la família– i d'altres afectats per l'Alzheimer.

En declaracions a aquest diari, el director Carles Bosch –que va ser nominat als Oscar amb Balseros, que va codirigir– va mostrar la seva alegria per aquesta selecció i la seva satisfacció pel fet d'estar “dins la secció oficial i no haver de competir”. “Amb un tema com l'Alzheimer i un personatge com Pasqual Maragall està molt bé que la pel·lícula es pugui veure pel seu valor cívic, per la seva utilitat. Al marge d'això, el meu ego com a director estarà encantat si, a més, se li veuen valors cinematogràfics”. La ciutat donostiarra, d'altra banda, té valors sentimentals afegits tant per al cineasta com per a Pasqual Maragall, que hi tenen amics i familiars: “En el seu dia hi va haver la possibilitat d'aspirar al Festival de Canes, si la pel·lícula estava acabada a temps, però a Maragall li feia especial il·lusió anar a Sant Sebastià. I a mi també, ja que el meu pare és d'allà”.

Carles Bosch es va implicar en el projecte després que Maragall fes pública la seva malaltia, el 2007; aleshores “em van arribar notícies del seu entorn que volien impulsar un reportatge o un documental per conscienciar la gent sobre l'Alzheimer, com un equivalent del que va ser Una veritat incòmoda. La meva idea era que, si es volia jugar fort i fer soroll, s'havia d'estrenar als cinemes i donar el protagonisme a algú tan carismàtic com Maragall”. L'estrena de Bicicleta, cullera, poma a les sales comercials està prevista per a l'1 o el 8 d'octubre.

Dos anys de rodatge

El documental és el fruit d'un rodatge que s'ha allargat durant dos anys, en què Carles Bosch i el seu equip ha seguit Maragall i la seva família. La càmera ha recollit les seves visites al neuròleg, les visites estivals a la casa de Rupià i també les reunions del patronat de la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer. “També hem filmat –explica Bosch– en diferents països, com els Estats Units, l'Argentina, l'Índia i Holanda. A vegades seguint-lo a ell, però d'altres no: hem volgut mostrar com el protocol de detecció i seguiment de l'Alzheimer és igual a tot el món, volíem que s'entengués com un problema universal”. Bicicleta, cullera, poma arriba després de la bona acollida que han rebut d'altres documentals catalans amb elements relativament similars, com Bucarest, la memòria perduda, d'Albert Solé –sobre Jordi Solé Tura–, o Maria i jo, protagonitzada pel dibuixant Gallardo i la seva filla. La diferència és que “aquestes pel·lícules –que m'encanten– estan narrades en primera persona, i hi tenen tot el dret del món pels seus vincles familiars amb els protagonistes; però jo no hi he volgut tenir cap mena de presència”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.