cultura

Societat

Commemoració històrica a Blanes

La vila recordarà dissabte el 750 aniversari de la carta de franqueses, que va donar inici al creixement

Els actes es faran a l'entorn de l'església

Blanes commemorarà aquest any per primer cop la carta de franqueses de la Vila amb motiu del seu 750 aniversari. La carta de franqueses data del 1260, i és un seguit de privilegis que el senyor feudal va donar a la zona, aleshores molt poc poblada, per donar-li més activitat. El director de l'Arxiu de Blanes, Antoni Reyes, assenyala que com que era una vila “relativament poc poblada”, es va atorgar “a tothom que s'hi establís un seguit d'immunitats” per tal d'augmentar la població. En aquest sentit “se'ls va treure un seguit de mals usos”, però només “a la gent de dintre vila, i no pas als masos”.

Reyes explica que aquesta commemoració “és el primer cop que es fa”, i que enguany “la data venia rodona”. Coincidint amb la commemoració s'ha encarregat un estudi sobre el creixement de la vila entre els segles XIII i XV, que s'ha publicat amb el títol de L'expansió medieval de Blanes sota el domini dels vescomtes de Cabrera (s. XII-XV). Aquest opuscle es presentarà aquest dissabte vinent en una conferència a dos quarts de nou del vespre. Aquesta i altres activitats, com una cercavila medieval i l'actuació de l'Esbart Dansaire Joaquim Ruyra, tindran lloc a la plaça i l'església de Santa Maria. A un quart d'onze de la nit es clourà la commemoració amb la celebració d'una sardinada popular.

L'Ajuntament i l'Arxiu Municipal organitzen la jornada, que compta amb la col·laboració de nombroses entitats blanenques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.