Societat

Les autoritats mauritanes traslladen l'autor del segrest dels cooperants catalans a un lloc desconegut

Mitjans mauritans apunten a que podria tractar-se d'un moviment previ a un intercanvi de presoners

Fonts properes a la negociació avisen que la branca més radical d'Al-Qaida del Magrib Islàmic pressionen per impedir l'alliberament de Vilalta i Pascual

El malià Omar Saharaui, condemnat a 12 anys de presó ferma per la seva participació en el segrest de tres cooperants catalans a Mauritània, ha estat traslladat des de la presó civil de Nouakchott a un lloc desconegut, segons han informat a l'agència EFE fonts de la seguretat maliana.

El trasllat va tenir lloc ahir a la nit, segons han indicat les mateixes fonts, que no van poder oferir més detalls sobre la nova destinació de Omar Uld Sid'Ahmed Uld Hame, més conegut com Omar Saharaui, de 52 anys, va ser l'únic condemnat a 12 anys de presó, treballs forçosos i confiscació dels seus béns pel tribunal maurità el passat 21 de juliol. Una desena més de persones van ser jutjades pel segrest dels tres cooperants catalans de Barcelona Acció Solidària però tots han estat ara absolts per falta de proves.

El passat 11 d'agost, la sala d'Apel·lació del Tribunal Penal de Nouakchott va confirmar la pena dictada en primera instància al juliol, al considerar-lo culpable d'haver ocupat un paper clau en l'elaboració del segrest dels cooperants Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, alliberada el passat 10 de març.

Diversos mitjans locals a Mauritània han vist en la celeritat del seu judici indicis d'una eventual extradició cap a Mali, on s'especula que podria ser utilitzat en una operació d'intercanvi de presos entre aquest país i el grup Al- Qaida del Magrib Islàmic (AQMI).

Aquesta tesi, segons els mitjans, es referma amb la recent visita de tres dies a Mali del ministre maurità de Justícia, Abidine Uld El Jair, que s'ha produït aquesta mateixa setmana i que no va ser anunciada per la premsa oficial.

Pascual i Vilalta romanen en mans d'una cèl·lula de AQMI, presumiblement, en algun lloc del desert de Mali, on van ser traslladats després de ser capturats el 29 de novembre passat a la carretera que uneix Nouadibú –al nord de Mauritània– amb Nouakchott.

Pressions d'Abu Zeid

Paral·lelament a aquest anunci, la branca més radical d'AQMI, dirigida per Abdelhamid Abu Zeid, que va executar un hostatge francès al mes de juliol i un de britànic l'any passat, amenaça ara els dos cooperants catalans.

Segons informa l'agència France Press, el grup de l'algerià pressiona els segrestadors d'Albert Vilalta i Roque Pascual, el grup liderat per Mokthar Benmokthar, “perquè no els alliberi”, ha explicat una font maliana relacionada amb les negociacions. Segons la mateixa font sembla que la pressió d'Abu Zeid als segrestadors dels cooperants és una reacció a l'operació conjunta franco-mauritana que va intentar alliberar el cooperant francès i que va acabar amb la mort de set islamistes a finals de juliol. “Benmokthar resisteix però podria veure's sobrepassat pels esdeveniments ràpidament”, ha remarcat.

Una altra font de la regió, també implicada en la mediació ha advertit: “Alguns creuen que és una tècnica de negociació però cal prendre's l'amenaça seriosament perquè el cas es podria agreujar”.

Amb tot, coneixedors de l'entorn d'AQMI assenyalen que les motivacions de Benmokthar són essencialment financeres i no religioses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.