Societat

Un ‘àngel' enmig del desert

Moustapha Chaavi és als ulls d'Occident el salvador de Pascual i Vilalta

Ha convertit en negoci l'amistat amb terroristes i líders africans

Aquest home que té un tirat amb l'actor Morgan Freeman és Moustapha Ould Limam Chaavi, el ciutadà maurità de 51 anys que ha estat clau en l'alliberament dels cooperants catalans. Amic personal dels principals líders africans i assessor d'algun d'ells, com ara el president de Burkina Faso, Chaavi és també un dels pocs negociadors amb qui parlen els terroristes d'Al-Qaida establerts al desert del Sahel. Amb els anys, s'ha guanyat la seva confiança i parla les seves llengües, i ja fa anys que aquesta activitat és el seu negoci. Recórrer-hi per aconseguir l'alliberament d'ostatges occidentals s'ha convertit en una de les apostes més segures per garantir un final feliç. Després de la incursió francomauritana contra Al-Qaida que va costar la vida a set terroristes, Chaavi admet que va veure perillar la vida dels dos catalans. “Alguns pressionaven perquè els matessin” com l'ostatge francès de 78 anys que va ser decapitat com a resposta per l'atac militar. “Va ser el pitjor moment. Vaig intentar fer-los veure que aquella operació no tenia res a veure ni amb l'Albert ni amb en Roque, que l'Estat espanyol no només no estava involucrat en aquesta operació sinó que la desaprovava. Em va costar, però els vaig acabar convencent”, explicava ahir Moustapha Chaavi, l'home que segurament fa i desfà més dins i fora del desert, i amb total impunitat. Negociar amb els dolents no és una feina fàcil, i comporta molts cops ser-ho més que ells.

Mentre Roque Pascual i Albert Vilalta volaven cap a Barcelona, Moustapha Chaavi es traslladava a la residència oficial del seu amic i president de Burkina Faso, Blaise Compaore, a qui atribuïa l'èxit principal de l'operació d'alliberament dels cooperants catalans. “Ell té el principal mèrit, jo només sóc el soldat”, deia Chaavia a les desenes de periodistes que va atendre ahir després de completar l'operació amb èxit. Al darrere d'aquest home que avui als ulls d'Occident és un àngel enmig del desert, s'hi amaga un espia que espia per al millor postor, un personatge que podria interpretar perfectament Morgan Freeman. I qui sap si algun dia Moustapha Chaavi aconseguirà enderrocar el president del seu país, Mauritània, del qual és un fervent opositor. Amb els amics que té, no es pot dir que sigui una idea sense cap ni peus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.