cultura

Vicenç Bou, lluny del tòpic

L'Esbart Montgrí estrena a Torroella ‘Inaudit - Vicenç Bou', una visió del cèlebre músic a través de la dansa

“Es podrà gaudir de la música de Vicenç Bou com no s'ha tocat ni ballat mai fins ara”, diu Nonell

Vicenç Bou i Geli va néixer a Torroella de Montgrí el 1885 i va morir el 1962. Per tant, aquest any es commemora el 125è aniversari del seu naixement i el 2012 farà 50 anys que va morir. Entre aquestes dues commemoracions, l'Agrupació Sardanista Continuïtat, a través del seu Esbart Montgrí, ha decidit homenatjar el cèlebre compositor torroellenc amb l'espectacle de dansa d'arrel tradicional Inaudit - Vicens Bou, que s'estrenarà aquest vespre a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí (22 h, gratuït).

Prolífic i genial autor de sardanes tan conegudes com ara Llevantina, Mimosa, L'anell de prometatge, El saltiró de la cardina, Girona aimada, Continuïtat i Torroella, vila vella, Vicenç Bou era també instrumentista de flabiol, trombó i violí. Va ser component de La Lira de Torroella i de la Cobla Montgrins, de la qual va ser director entre el 1909 i el 1928.

I per què Inaudit? “No volíem mostrar unes coreografies a partir de la música de Bou fent el de sempre. Els arranjaments que ha preparat Jordi Molina són inaudits. Tampoc no serà una trencadissa, però qui vingui a veure l'espectacle podrà gaudir de la música de Bou com no s'ha tocat ni ballat mai fins ara”, explica Jaume Nonell, autor del guió de l'espectacle. La coreografia i la direcció artística del muntatge han anat a càrrec de Sebastià Vilanou. L'Esbart Montgrins ha dedicat tot un any a preparar aquest projecte, que inclou un important muntatge tècnic, pel que fa a llums i so, i per al qual també s'ha fet una rèplica més petita dels gegants de Torroella i d'alguns capgrossos per a Festa a la plaça, una de les vuit escenes en què s'estructura l'obra, al marge de la introducció.

Jaume Nonell defineix l'obra com una “biografia musical” de Bou, que comença amb una escena titulada Aires de canvi, perquè això va ser el que va representar el músic torroellenc per al món de la sardana de la seva època. Festa a la plaça, Popularitat, No solament sardanes, Melodia i sentiment, Lletra i veu, Bou sí, Bou no –on s'escenifica un enfrontament ballat entre els seus aferrissats defensors i detractors–, Ombra i llum i Nou esclat són les altres set escenes de l'espectacle, que es representen amb música en directe interpretada per sis músics, un dels quals serà Jordi Molina, que, amb la seva tenora, també ocupa en algun moment la part central de l'escenari. L'obra mostra les diferents etapes de la llarga trajectòria creativa de Bou, que va tenir moments de gran popularitat, però també èpoques més fosques, com ara el llarg període 1929-1947, després del qual va renéixer com a compositor. I com diu una de les escenes, no tot van ser sardanes: com altres músics, Bou també va compondre valsos i pasdobles per guanyar-se la vida, alguns dels quals es conserven al centre de documentació del Museu de la Mediterrània.

L'Agrupació Sardanista Continuïtat ja havia muntat espectacles com ara La punyalada, Trencats i seguits, Torroella 1900, 25 anys de Continuïtat, Fills del mar i El flautista del Montgrí. Pel que fa a Inaudit - Vicens Bou, tot i que està preparat per ser representat en altres escenaris, de moment no hi ha cap altra data prevista per portar-lo a una altra localitat. Nonell diu que aquest any “la crisi es nota” i que, curiosament, on més està actuant l'Esbart Montgrí és “per la part de França”.

LA XIFRA

8
són les parts en què està dividida l'obra, que dura una hora. Hi participen uns quaranta ballarins i músics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.