Educació

educació

El Tecnocampus de Mataró arrenca amb els universitaris

Els primers a estrenar les instal·lacions seran els estudiants que hagin de fer els exàmens de setembre

El parc tecnològic ja té llogat prop del 70% dels espais destinats a oficines, que obriran a l'octubre

Els universitaris seran els primers a estrenar les instal·lacions del nou parc científic i de la innovació del Tecnocampus de Mataró, les obres del qual han durat més de tres anys i han costat 52 milions d'euros a la ciutat. Ho faran a partir d'avui els que s'hagin de presentar als exàmens de setembre, tot i que no serà fins a mitjan mes que el campus estarà a ple rendiment. El primer centre que té previst engegar el curs a l'edifici del Rengle serà l'Escola Universitària Politècnica de Mataró, el proper 13 de setembre. La setmana següent serà el torn de l'Escola Universitària del Maresme i de l'Escola Superior de Ciències de la Salut, amb el grau d'infermeria com a principal novetat. La presidenta de la Fundació Tecnocampus, Alícia Romero (PSC), calcula que en total hi haurà 1.150 estudiants a tot el recinte.

Les oficines per a empreses i el centre tecnològic Cetemmsa no començaran a funcionar fins a l'octubre. Segons Romero el nivell d'ocupació de les dues torres, on s'han de situar, està al voltant del 70%. “Si bé una està gairebé plena, l'altra costarà una mica més d'omplir perquè els empresaris que lloguin els espais hauran d'acabar les obres ells mateixos”, explica. Malgrat això, la presidenta de la fundació afirma que les expectatives “s'han sobrepassat” perquè s'han pogut signar contractes amb 32 empreses que s'han compromès a traslladar-se al Tecnocampus i que hi aportaran prop de 300 treballadors.

Amb l'objectiu de donar a conèixer el complex al públic, la fundació ha preparat un extens programa d'activitats que s'allargarà fins el desembre. A banda de visites guiades, l'1 d'octubre s'obrirà el centre de congressos per entregar els premis Blocs Catalunya, però també està previst fer-hi jornades tècniques, com la que organitzarà la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (Fagem), xerrades amb experts i fins i tot un cicle de cinema sobre emprenedoria i innovació. A més, el Fòrum Innova 360°, que fins ara es muntava al Nou Parc Central, es traslladarà al Tecnocampus.

Nou teixit empresarial

Tot i que el govern de Mataró sempre ha presentat el parc científic i de la innovació com la principal aposta per redreçar l'economia de la ciutat, Alícia Romero admet que els resultats no seran d'avui per demà. “El que fem ara és posar les bases per ajudar a fer el canvi de model i dotar-nos d'un teixit empresarial menys dèbil davant la crisi, basat en el coneixement”, assenyala la regidora, que confia que la transformació es pugui materialitzar en un termini de “deu o quinze anys”.

Passi el que passi, Romero creu que per a la ciutat i per a la comarca hi haurà un abans i un després de la posada en marxa del Tecnocampus. Un projecte que es va començar a gestar fa deu anys i que també pretén evitar la fugida de talents. “Serà un generador de coneixement i un creador d'empreses sòlides i innovadores”, hi afegeix la presidenta, que no dubta que a partir d'ara el parc mataroní començarà a bullir d'activitat.

LA XIFRA

52
milions d'euros són els diners que ha invertit l'Ajuntament de Mataró per fer el parc Tecnocampus

Una residència per als estudiants

La presidenta de la Fundació Tecnocampus de Mataró, Alícia Romero, explica que l'Ajuntament fa temps que treballa i analitza la viabilitat de construir una residència per a estudiants a la ciutat amb una trentena d'habitacions. En qualsevol cas, Romero defensa que si finalment es materialitza el projecte, la intenció és que ni les obres ni la gestió vagin a càrrec de l'administració local i que sigui una empresa especialitzada en aquests serveis qui ho assumeixi tot a través d'una concessió. Tot i que encara no s'ha definit cap espai concret, l'Ajuntament creu que la residència no hauria de quedar gaire lluny del campus universitari i, per tant, es pensa en algun solar de la zona del Rengle o de l'antiga Iveco-Pegaso. Malgrat això, assenyala que des de la fundació ja ajuden a buscar allotjament i pisos als estudiants i professors que vénen de l'estranger. La regidora també manifesta que el projecte no es posarà en marxa fins que hi hagi una forta demanda o creixi molt més el nombre de matriculacions. “A més, creiem que, al capdavall, als universitaris els agrada més viure en pisos d'estudiants que en residències”, afirma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.