Cultura

Can Alcover reviu

“Cada ferida mostra la pèrdua d’una branca;/ sens jo, res parlaria de la meitat que em manca;/ jo visc per a plànyer lo que de mi s'és mort”. Quan Joan Alcover va escriure aquests versos, acabava de perdre dos fills el mateix dia en dues ciutats diferents. Estava desolat, perdut, trist. Per superar la desgràcia, va convertir la seva casa en el seu refugi literari, el lloc on va néixer el poema Desolació. Molts anys després, l’Obra Cultural Balear (OCB) ha recuperat aquella llar, coneguda com Can Alcover, per convertir-la abans que acabi l’any en la casa museu del poeta mallorquí. De moment, el casal és la seu institucional de l’Obra i acull des d’aquest mes les activitats que organitza la institució.

El camí ha estat llarg i molt complicat. L’Obra va rebre en herència el casal gràcies a l’únic fill del poeta que el va sobreviure, Pau Alcover d’Haro, que va fer realitat el desig del seu pare. El poeta volia que Can Alcover fos un lloc des d’on es lluités per la llengua i el país, i va decidir que la millor manera d’aconseguir-ho era que la casa fes part de l’OCB.

A finals dels anys vuitanta, quan va morir la vídua de Pau Alcover d’Haro, la institució es va fer càrrec del casal. Es va trobar amb “una casa amb dificultats estructurals” que “es va haver d’enderrocar”, recorda Jaume Mateu, l’actual president de l’Obra. Se’n van mantenir alguns elements i la resta es va reconstruir. Es partia de zero.
Les obres van començar l’any 1995, després de comprar la part de l’edifici que pertanyia a Catalina Pujol i l’entresol i el soterrani de l’edifici veí, i van acabar el 2006. Onze llargs anys en què els problemes es van anar succeint, sobretot pel que fa al finançament. Fins i tot van aparèixer restes d’un cementiri jueu que hi havia als fonaments de l’edifici i que van paralitzar el projecte durant uns dos anys.

Recuperar l’esperit
Un cop enllestida l’obra, ha començat la tasca més important: revitalitzar el casal. “La nostra intenció és que Can Alcover es converteixi en un centre d’interpretació de la Renaixença a Mallorca”, explica Mateu. La ciutadania de l’època lligava aquest moviment a la idea de Països Catalans, un pensament que “els illencs van acceptar malgrat el seu origen, molt proper a les elits”. Per això es vol recuperar aquell esperit, per donar a conèixer i popularitzar la tasca realitzada per un grup d’escriptors a mitjans del segle XIX i principis del XX.

La casa del poeta acollirà el museu, que es posarà en funcionament abans que acabi l’any. “Reproduirem com vivia Joan Alcover, l’ambient carregat de simbolisme de les seves estances”, segons el president de l’Obra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.