Societat

universitats

Les universitats fixaran el nivell mínim de català per als nous professors

El govern atorga als centres la potestat d'establir les condicions d'acreditació del coneixement de la llengua

Baltasar matisa les declaracions d'Huguet

Les universitats catalanes seran les encarregades de fixar les condicions d'acreditació del nivell de català que han de tenir els seus nous professors. Així ho va assegurar ahir en la roda de premsa posterior al consell de govern el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que va matisar substancialment les declaracions fetes dilluns pel conseller d'Universitats, Josep Huguet. Si un dia abans Huguet havia avançat a TV3 que el govern prepara un decret que exigirà als nous professors universitaris l'acreditació d'un nivell mínim de competència lingüística (l'anomenat nivell C), ahir Baltasar va assegurar que el decret en qüestió no obligarà els docents a tenir aquest nivell de català.

Davant les preguntes insistents sobre aquesta qüestió –que, segons Baltasar, no va entrar en l'ordre del dia de la reunió de l'executiu–, el conseller de Medi Ambient va afirmar que les afirmacions fetes per Huguet no es corresponen “exactament amb el que conté el decret”. Segons Baltasar, el text fa referència als professors que vulguin optar a una plaça fixa a les universitats i determina que han d'acreditar un grau de competència lingüística en català, “però no diu que sigui el nivell C o cap altre d'equivalent”.

El titular de Medi Ambient va remarcar que aquest decret “no neix del no-res”, sinó que és fruit del treball del sector universitari, que vol “restablir l'equilibri entre el català i el castellà i garantir, alhora, la captació de talent”.

La idea de demanar l'acreditació d'un nivell determinat de català als professors ja va topar, l'any 2008, amb el rebuig d'algunes universitats, quan la llavors comissionada d'Universitats, Blanca Palmada, va impulsar una normativa en aquest sentit en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya. La negativa es basava en el temor dels centres que l'exigència del requisit lingüístic fos un fre de cara a atreure talents.

LES FRASES

El decret que prepara el govern no obliga els docents a tenir el nivell C ni cap altre d'equivalent
Francesc Baltasar
conseller de medi ambient
S'ha arribat a un punt d'equilibri molt bo després d'anys de negociació entre les universitats
Joan Viñas
rector de la universitat de lleida
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.