Societat

Preparant-se per al dia 7

Les famílies se cenyeixen a la llista del col·legi i no fan extres en la compra de material escolar

Tot i l'avançament del curs, no hi ha aglomeracions a les botigues

Mama!, mira quina ploma i quin estoig de dos pisos Staedtler! És el que necessito!”. “No pot ser”. “Però si és el que necessito!”. “Ara no. D'estoig ja en tens i la ploma aquest any encara no te l'han demanat. Anem a comprar el que surt a la llista, i punt”.

Aquesta conversa, enxampada al vol ahir a la tarda a l'Abacus del carrer Ausiàs March de Barcelona, resumeix força el que està passant aquest any: la majoria de gent fa les compres escolars cenyint-se estrictament a la llista que els han donat al col·legi i que els extres i els capritxos han desaparegut. “Encara és massa aviat per saber si amb la crisi aquest any s'acabarà venent molt menys que l'any passat, però el que és bastant clar és que les famílies vénen amb una llista i compren el que surt a la llista. I poc més”, explica Daniel Laborda, un dels responsables d'aquesta botiga.

L'avançament de l'inici del curs escolar al dia 7 no provoca, de moment, grans aglomeracions als establiments que venen llibres i material escolar. Moltes famílies van avançar la compra de llibres al juliol i ara, a finals d'agost i principis de setembre, les cues són assumibles. Pel que fa al material escolar, aquesta setmana han començat les grans vendes. És possible que moltes famílies estiguin esperant a cobrar a final de mes i que la setmana que ve, en què encara són a temps de comprar, aquests comerços estiguin plens a vessar. Ahir a l'Abacus d'Ausiàs March el degoteig de famílies era constant. On menys gent hi havia era a la zona de llibres. El que passa és que entre el llibre digital, la socialització de llibres (estesa pràcticament a totes les escoles públiques) i que moltes AMPA van a l'editorial directament, aquest sector va de baixa. Tot i així, les famílies no se salven de gastar-se pràcticament cada principi de curs més de cent euros en aquest concepte. “115 euros em costen els llibres del nen, que farà segon, i 85 els de la nena, que farà quart”, explica una mare. A banda, s'han de tenir en compte els diccionaris, el més senzill dels quals costa 12 euros.

I és que per molt que les famílies vulguin estalviar, no hi ha manera d'evitar unes despeses “mínimes”. Les motxilles, per exemple, un objecte que normalment no arriba ni a final de curs perquè és el típic objecte que sempre acaba anant per terra. N'hi ha des de 20 euros fins a 50. Tot va en funció de la marca i la grandària, però una motxilla per menys de 30 euros es pot considerar una ganga (a excepció d'un gran súper que ven motxilles llises a cinc euros i bates, amb bossa del berenar, per set). Les bates a l'Abacus van dels 13 euros als 15 i de llibretes n'hi ha de totes mides, colors i preus. Una de molt demanada, la DIN-A4 de 80 folis amb espiral, val 2,80 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.