Els sindicats dels bombers reclamen que Interior i els comandaments admetin errors

Critiquen que l'informe dels bombers digui que tot es va fer correctament i que ningú hagi assumit responsabilitats polítiques

«Si el foc d'Horta hagués cremat el massís dels Ports avui no estaríem aquí, perquè ja s'hauria produït una dimissió com en l'incendi del 1998. Avui encara ens plantegem si cinc bombers morts mereixen una dimissió.» Així de contundent es va mostrar el secretari general de bombers de la UGT, Antonio del Rio, ahir al Parlament. En la mateixa línia es van expressar els altres representants sindicals, Jaume Martí (CCOO) i Joan Carles Cerdán (CATAC), que van assenyalar que no es pot acceptar que els polítics i els comandaments no admetin errors i que l'informe dels bombers conclogui que l'accident mortal va ser «inevitable». «La culpa només la té el foc i els que el van provocar, però també ens hem de plantejar si hi ha responsabilitats polítiques», va dir Del Rio.

La tensió entre el departament i els sindicats també va quedar explícita en la intervenció del diputat Jaume Bosch, que va recordar als representants sindicals la inversió que ha destinat la conselleria d'Interior al cos de bombers i la despesa en formació que s'ha fet en els últims anys, unes xifres que els representants sindicals li van rebatre dient que havien estat del tot insuficients i van reclamar tornar a tenir una escola de bombers pròpia, i no unes instal·lacions integrades en l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

En defensa de les BRIF

Després que els GRAF posessin en qüestió la feina feta pels bombers de les BRIF en l'incendi, els representants sindicals van expressar ahir amb fermesa al Parlament tot el seu suport als bombers d'Aragó, que van demanar ser evacuats just abans que els bombers dels GRAF quedessin atrapats per la llengua de foc. Segons els sindicats, l'evacuació de les BRIF hauria de fer replantejar el protocol d'autoprotecció que apliquen els bombers del GRAF i de si és convenient o no construir una zona segura per protegir-se del foc, en comptes d'optar per abandonar la zona quan no es pot garantir la seguretat dels bombers, com van fer els efectius del Ministeri de Medi Ambient.

Fractura amb els GRAF

El responsable de seguretat laboral de CCOO va reconèixer ahir que després de l'incendi d'Horta s'ha creat «una fractura» dins del cos entre la unitat dels GRAF i la resta de bombers. «Creiem que els GRAF ens han ajudat molt i que fan una gran feina però no són una unitat d'elit, com s'ha dit. Són el Grup de Reforç d'Actuacions Forestals, tal com diu la seva sigla», va recordar Jaume Martí.

«No acceptem que l'informe dels bombers digui que l'accident va ser inevitable»
«Vostès tenen el compromís d'establir responsabilitats polítiques»
«No compartim les acusacions que va fer el GRAF de Barcelona a les BRIF»
«Saura i la direcció general es van equivocar quan van dir que tot es va fer bé»
«El subdirector no va liderar amb fermesa la situació i això va quedar clar amb els relleus que es van fer després»

Les famílies i els bombers no poden girar full

n.p

El responsable de la unitat del grup d'emergències mèdiques, Miquel Vidal, va assegurar ahir que l'aixecament del secret de sumari de l'incendi mortal ha suposat un fort cop emocional per als bombers que van participar en l'incendi, per als comandaments i, sobretot, per a les famílies de les víctimes. Des del mateix dia de l'incendi i durant els dies posteriors, els psicòlegs dels bombers van atendre 130 persones, entre les quals hi havia familiars dels bombers morts, companys dels GRAF, els GRAE que van vetllar els cossos dels bombers morts durant la nit del 21 al 22 de juliol, comandaments i bombers. Des de llavors, va explicar ahir Vidal a la comissió d'investigació, s'ha fet un seguiment psicològic dels afectats, en concret, entre el setembre i l'octubre, es va comprovar que els afectats seguien «els processos habituals de dol» tot i que estaven a l'expectativa de saber què s'extreia de la investigació que estava duent a terme el jutjat de Gandesa. Ara bé, un cop es va aixecar el secret de sumari del cas, a principis de gener, «es van tornar a obrir les ferides» i un 30% dels afectats estan tenint ara problemes psicològics, sobretot pel tractament que s'ha fet de la gestió de l'incendi en els mitjans de comunicació i un sector dels polítics, va assegurar el responsable de la unitat del grup d'emergències mèdiques. «Les famílies i els bombers tenen dret a girar full.» En aquest sentit, el cap de la divisió d'operacions, Manel Bosch, també va posar ahir en dubte la utilitat de la comissió d'investigació i va preguntar als diputats si és «necessari que el cos de bombers es despulli emocionalment, sentimentalment i organitzativament» al Parlament per investigar un incendi que ja s'està investigant en un jutjat.

Un rescat complicat

Miquel Vidal també va recordar ahir els problemes en què es va trobar quan va arribar a Horta de Sant Joan. «L'helicòpter no podia aterrar i vam baixar amb un vol estacionari. Des d'on ens va deixar l'helicòpter fins al lloc on eren els companys ferits vam tardar vint minuts a arribar, i durant el recorregut el vent em va tirar dos cops a terra.» Un cop al lloc, Vidal va ordenar evacuar fins a l'helicòpter el bomber del GRAF de Lleida Pau Costa, que llavors estava ferit greument. «Més de trenta persones, entre bombers del GRAF, bombers i auxiliars forestals, van participar en l'evacuació del Pau i van necessitar 50 minuts per arribar a l'helicòpter, que era a 600 metres, per l'estat en què estava el terreny», va recordar Vidal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.