Punt divers

L'Ajuntament de Torà se sent 'atropellat' per Governació davant una segregació de masies al Solsonès

L'Ajuntament de Torà (Segarra), governat per CiU, se sent 'atropellat per la maquinària' del Departament de Governació davant una segregació de masies locals al municipi de Llobera (Solsonès). L'alcalde Domènec Oliva ha lamentat aquest dijous que el conseller Jordi Ausàs no hagi volgut asseure's a una taula per analitzar la situació ja que tot i que hi ha veïns d'aquests nuclis o masies a segregar que sí que estarien d'acord en passar al Solsonès d'altres no. L'ajuntament vol arribar a portar el cas a la justícia i ha fet fer un estudi a la Universitat de Lleida per demostrar que els motius de segregació de la conselleria no són certs i que aquesta es vol fer 'a la carta' de determinats veïns.

Torà limita amb vuit municipis, i segons l'equip de govern de l'ajuntament amb set d'ells no hi té cap problema, inclòs amb el de Pinós, però denuncien que en canvi, amb el de Llobera si que hi ha molts problemes. L'ajuntament assegura que un expedient elaborat per la Direcció General d'Administració Local accepta una proposta de segregació amb catorze signatures de veïns que data de finals de 2006 de les quals dos són de veïns que no pertanyen des de fa molts anys al municipi. En aquest full demanen la segregació de part del municipi de Torà per agregar-lo al de Llobera. Però malgrat això, el consistori remarca que hi ha prop d'una desena de veïns d'aquests nuclis a incloure a Llobera que no estarien d'acord en passar a formar part del Solsonès. Els motius en què l'Administració sustenta que cal segregar aquests nuclis es basen en què estan aïllats de la seva capital, però l'Ajuntament de Torà diu que és fals perquè no són nuclis, sinó masies, i dos dels propietaris que demanen la segregació sols representen un 5,6% de la superfície total afectada de 20,73 quilòmetres quadrats.Un altre dels motius de Governació respon a l'aïllament dels nuclis per accidents geogràfics, però l'ajuntament creu que aquesta 'és una de les mentides més grans que mai s'ha dit'. Per aquest motiu van decidir encarregar un informe al Servei Cientificotècnic de Cartografia i Sistemes de la Informació Geogràfica de la UdL per tal de rebatre tots els motius exposats pel conseller i demostrar que el paisatge, la geologia, el relleu, la hidrografia i els conreus no són cap accident geogràfic.En aquest sentit, Domènec Oliva diu que l'informe és molt crític amb el Departament i ha assenyalat que una de les principals conclusions que se n'extreu és que s'ha volgut fer la segregació 'a la carta' d'alguns veïns i que aquesta s'ha plantejat com si es tractés de la delimitació d'un vedat de caça.El grup municipal d'ERC a l'oposició, del mateix color polític que el conseller de Governació, assegura que el Departament s'està equivocant i que defensaran 'aferrissadament' la posició de l'equip de govern. Així mateix, l'alcalde ha assenyalat que compten amb el suport del Consell Comarcal de la Segarra, també governat per ERC. Per tot plegat, l'alcalde suposa que l'actitud del conseller es deu a què algú 'li fa el llit' o a determinats interessos urbanístics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.