Successos

L'Alt Empordà reviu el malson del 1986 i del 2000

L'incendi de fa 26 anys va cremar 26.000 hectàrees i hi van morir quatre tripulants d'un hidroavió francès

La comarca de l'Alt Empordà va reviure ahir els episodis més foscos d'una àrea afectada cíclicament per grans incendis. Sense cap mena de dubte que molts dels que van viure de prop l'efecte de les flames van recordar l'episodi de l'agost de l'any 2000, quan es van cremar 6.500 hectàrees, o, fins i tot, el devastador i un dels pitjors capítols que ha viscut l'Alt Empordà, el de l'any 1986, que va arribar a cremar 26.000 hectàrees.

L'incendi d'ara fa 26 anys es va cobrar quatre vides, dels tripulants d'un hidroavió francès que es va estavellar a les muntanyes de Requesens quan ajudava en les tasques d'extinció. Va ser un virulent foc que va cremar sense aturador entre el 17 i el 24 de juliol i va acabar afectant 31 municipis de la comarca. Les flames es van iniciar entre el coll de Panissars i el Pertús i ràfegues de tramuntana de fins a 120 quilòmetres per hora van fer que l'incendi arribés fins a Colera, Cadaqués, així com múltiples pobles com Cantallops, Biure, Pont de Molins, Capmany o Sant Climent Sescebes. Fins a 400 bombers i una seixantena de vehicles no van poder fer front a l'incendi, que es va considerar una autèntica catàstrofe i que la població va viure amb autèntic pànic.

LA XIFRA

26.000
hectàrees
va arribar a cremar l'incendi de l'any 1986, que va durar una setmana i va afectar 31 municipis.

LA DATA

7.8.2000
Va ser el dia
que un incendi al cap de Creus va acabar devastant 6.513 hectàrees després de 30 hores de flames.

El parc natural va patir fa 12 anys

L'incendi de l'any 2000 és l'últim gran referent de focs devastadors a l'Alt Empordà, ja que va cremar 6.513 hectàrees. El fort vent que també bufava va provocar que les flames, que havien començat a Garriguella, s'escampessin amb rapidesa cap a municipis com Vilajuïga, Pau, Roses, Llançà o Colera. El Parc Natural del Cap de Creus també va resultar afectat i 2.500 hectàrees es van calcinar de resultes d'un foc que va cremar durant dues jornades senceres. En aquell moment, el conseller de Medi Ambient, Felip Puig, també es va desplaçar fins a la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.