Successos

La justícia estrena Palau

moviment

El nou Palau de Justícia de Girona ja està a ple rendiment

El trasllat s'acabarà la setmana que ve

Tota l'obra ha pujat a 21 milions d'euros

Milers de caixes han estat desembarcades en els últims tres mesos al nou Palau de Justícia de Girona, construït a l'espai de l'antiga plaça de braus. L'edifici, des d'on treballaran 227 persones, ha suposat una inversió de 21 milions d'euros. És obra dels arquitectes del despatx Bosch-Tarrús, que van presentar el projecte el 2006. Detallen que van concebre l'equipament amb una façana principal “expressiva, amb moviment i sobretot amb obertures: No volíem un bloc d'oficines, sinó que estigués revestit d'una certa dignitat i seriositat. També buscàvem que les instal·lacions estiguessin molt lligades amb la plaça que hi ha al davant. Per això, els porxos sembla que abracin l'espai exterior”. Els càlculs inicials eren perquè tot estigués enllestit el 2009, però els treballs van arrencar aquell any i van acabar a mitjan 2012. Des d'aquest mes, l'equipament ja està a ple rendiment, si bé el trasllat de la documentació i el mobiliari que estava en les altres seus que han quedat deslliurades no finalitzarà fins la setmana que ve.

La posada en marxa ha implicat el replegament dels serveis judicials, que fins ara estaven repartits en sis emplaçaments de la ciutat en tan sols dos únics punts, el Palau i l'edifici dels jutjats de l'avinguda Ramon Folch, just al costat de Correus. És una concentració que, a part d'aportar agilitat i racionalitat, suposa un estalvi en lloguers d'1,3 milions l'any a la Generalitat. La contenció, de fet, també ha marcat l'obra de la mudança, que va començar al juliol. La directora dels serveis territorials de Justícia, Isabel Ruiz, explica que per “vestir” de mobiliari el Palau s'ha reaprofitat material en bon estat, cedit d'altres llocs: “Ens han enviat armaris de la presó de Figueres; tenim banquetes, taules, tarimes i arxius dels jutjats de Barcelona, Figueres, Granollers, la Bisbal d'Empordà, Lleida, Manresa i Girona; l'Agència Catalana de Consum de Barcelona també ens ha fet arribar diversos efectes i, arran del tancament de la llibreria de la Generalitat de Girona hem aprofitat el que hi havia a l'interior.”

Al juliol, els primers que van tastar l'edifici van ser 48 treballadors de la unitat administrativa, el servei lingüístic, l'equip d'assessorament tècnic penal, l'oficina d'atenció a la víctima del delicte, el jutjat i la fiscalia de menors, l'assessorament tècnic de menors, la secretaria de coordinació provincial i l'arxiu central. Entre el 5 i el 7 de setembre s'hi van traslladar els 30 empleats dels tres jutjats contenciosos del carrer Bernat Boades. Paral·lelament, van fer el canvi d'ubicació els 32 funcionaris dels tres jutjats socials i els 3 del deganat, procedents de Ramon Folch. Aquesta setmana ja s'hi han instaurat els 53 membres de la plantilla de les quatre seccions de l'Audiència, que estaven a davant de la catedral; i entre demà i dimecres 31 professionals de la fiscalia de l'Audiència estrenaran l'edifici. Finalment, el procés finalitzarà el dia 27, quan s'hi instal·larà el Col·legi de Graduats Socials i els sindicats.

Un equipament funcional

A la façana principal hi predomina el formigó blanc, el vidre i l'alumini. A la planta baixa hi ha un punt d'atenció ciutadana, la sala de vistes de menors i la nova oficina judicial. Els judicis amb jurat popular se celebraran a la primera planta. Al pis de sobre hi ha el jutjat i la fiscalia de menors i els usuaris trobaran els jutjats socials, els contenciosos administratius i l'Institut de Medicina Legal a la tercera. La fiscalia, la unitat administrativa, l'equip d'assessorament tècnic penal i l'oficina d'atenció a la víctima són a la quarta; i finalment, a la cinquena hi ha l'Audiència. Tot plegat es complementa amb dos soterranis. El de més avall té 64 places d'aparcament, i a l'altre, s'hi han ubicat les cel·les.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.