Successos

El cicló ‘Cleopatra' colpeix greument l'illa de Sardenya

El temporal causa 18 morts

Les autoritats s'expulsen les responsabilitats i s'encén la polèmica per la falta de prevenció

“En vint-i-quatre hores ha plogut tant com en sis mesos, és un drama de proporcions increïbles.” Així descrivia ahir el primer ministre italià, Enrico Letta, la situació en què es troba l'illa de Sardenya, després d'haver decretat l'estat d'emergència. La nit de diumenge a dilluns el cicló Cleopatra va colpir amb enorme violència la zona nord-est de l'illa i va deixar un balanç provisional de 18 morts, 9 desapareguts i 2.700 evacuats.

Totes les autoritats, tant italianes com sardes, han expressat la seva solidaritat amb els afectats pel cicló, que es va originar a partir del temporal que hi va haver a Catalunya. Però ningú accepta responsabilitats en la tragèdia. El ministre de Medi Ambient, Andrea Orlando, va dir ahir que el seu departament havia enviat un comunicat al govern sard per avisar-lo que les condicions meteorològiques que s'acostaven comportarien “risc de pèrdua de vides humanes”. Segons el ministre, el govern regional és el que s'havia d'encarregar de difondre el missatge i alertar la població, cosa que no va fer.

Des d'Òlbia, una de les ciutats devastades pel cicló, el cap de la Protecció Civil, Franco Gabrielli, responia al ministre dient que “el sistema d'alerta ha funcionat”, però que el que ha passat és que el cicló “ha estat un fet excepcional”. I hi va afegir: “Qui ha llançat falses acusacions n'haurà de respondre.”

Segons l'Institut Superior de Protecció i Recerca Ambiental, un 80% dels municipis italians estan en situació de risc hidrològic. Aquest fet s'agreuja a Sardenya, que ha estat víctima d'una especulació urbanística salvatge. L'asfaltatge descontrolat de bona part del seu sòl l'ha fet tornar impermeable. S'ha privat la terra de la seva capacitat natural d'absorció i s'ha modificat el curs de rius i rieres en funció d'interessos urbanístics.

La tardor del 2008 un altre temporal va matar quatre persones a Sardenya. En aquella ocasió les autoritats locals van ser condemnades per haver permès l'edificació d'una escola sobre un riu. La rehabilitació d'aquella zona encara no s'ha efectuat.

Michela Murgia, cap de la llista independentista transversal per a les eleccions sardes de principi de l'any que ve, resumeix així el que passa a Sardenya: “Aquesta tragèdia no l'ha causada el mal temps, sinó la mala política.” I afirma: “Els morts es podien evitar. Espero que la catàstrofe serveixi per fer-nos adonar que hem d'aturar l'especulació i començar a invertir en prevenció i manteniment del territori.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia