Successos

El marit jutjat per la mort de la jove índia culpa del crim un pretendent d'ella

Ajit Singh explica al jurat que el matrimoni amb Manpreet va ser concertat, però diu que mai s'havien barallat i que els sikhs són tolerants i no maltracten

Sodhi Ajit Singh, el marit de la jove índia assassinada a Olot el 24 de gener del 2003, va assegurar ahir davant del jurat popular que el jutja que ara, transcorreguts més de tres anys, està segur de qui va matar Manpreet Kaur: l'Antonio, en referència a Antonio Crespo, un veí d'Olot que treballava amb Manpreet a la fàbrica Pagès Valentí de Sant Jaume de Llierca. Quan el fiscal Víctor Pillado li va preguntar per què pensava que Crespo era el criminal, Ajit va respondre. “Perquè l'estimava.” I el fiscal li va replicar: “I vostè no l'estimava, també? I no pot ser que la matés vostè perquè l'estimava?”. Ajit Singh, que va suportar amb serenitat un interrogatori de tres hores, tenia resposta per a això. Afirma que Crespo era el que tenia motius per matar-la, perquè estimava Manpreet però ella no volia anar a viure amb Crespo, sinó que es volia quedar amb el seu home. El germà d'Ajit, Gurjeet, també acusat, va dir que no havia sentit parlar mai de Crespo, però que el temps que ha estat a la presó el seu germà sí que n'hi ha parlat. Gurjeet també assenyala Crespo com a possible autor de la mort de la seva cunyada.

Antonio Crespo, que està citat a declarar en el judici en la sessió de dimarts, ja va declarar al jutjat d'Olot i va explicar que ell “festejava” amb Manpreet a la fàbrica i que, tot i que encara no havien tingut relacions sexuals, ell pretenia casar-se amb ella, i va dir que fins i tot Manpreet ho havia dit a la seva família de l'Índia i havia plantejat a Ajit de divorciar-se.

Ajit i Gurjeet van assegurar ahir en el judici que mantenien molt bona relació amb Manpreet i que mai s'havia parlat de divorci o separació. Gurjeet, responent al fiscal, va negar que hagués mantingut mai relacions sexuals amb la seva cunyada i hi va afegir que no sentia atracció sexual cap a ella. La seva relació, va dir, era com de germans. Van explicar que precisament el cap de setmana abans de l'assassinat havien fet una sortida en família a la neu amb total harmonia. Ajit va negar que hagués sentit gelosia o hagués sospitat mai que Manpreet tingués cap aventura amb un altre home ni amb el seu germà. La tesi del fiscal és que Manpreet va ser víctima d'un crim d'honor perquè tenia relació amb Gurjeet i la família va determinar de matar-la per neutralitzar l'ofensa.

El fiscal sosté que Ajit i Gurjeet Singh tenien planificat matar Manpreet i que, quan van tornar de la feina, se li van tirar al damunt mentre ella dormia i la van apunyalar repetidament amb els seus kirpan, els punyals simbòlics que porten els sikhs en la seva indumentària. Ajit i Gurjeet van admetre que ells duien el kirpan al clauer i van identificar els respectius punyals com els seus entre les peces de convicció que els van mostrar, però van negar rotundament que l'haguessin fet servir per matar Manpreet. Van dir que la seva cultura només els permet treure'l de la beina per defensar-se.

LA DATA

25.01.13
Manpreet Kaur
va morir apunyalada al seu domicili del carrer Pintor Velázquez d'Olot.

Els sikhs respecten les dones

Ajit i el seu germà asseguren que ells professen la religió sikh i que, com a tals, tenen un concepte absolut de la igualtat entre homes i dones, i asseguren que ells no apliquen la condició de castes. Davant la insistència del fiscal, van admetre que a ells, i a Manpreet també, se'ls identificaria com una casta d'agricultors, que seria una casta superior. Tot i admetre que el matrimoni amb Manpreet era concertat, Ajit va assegurar que, al Panjab, no es prenen represàlies contra les dones en casos d'infidelitat o de divorci, i que, arribats aquests casos de trencament, es parla, i, si no hi pot haver entesa, es divorcien i no passa res. El fiscal li va preguntar si coneixia les dades de la comissió de drets humans de les Nacions Unides que assenyalaven que al Panjab havien mort 161 dones, de les quals 67 a mans dels seus germans i 49, dels seus marits. Ajit va dir que desconeixia si això passava al Panjab, però que el que sí havia vist durant els 15 anys que viu a Catalunya és que aquí sí que hi ha assassinats de dones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia