Efemèrides

1961. L'home viatja per l'espai.

El cosmonauta soviètic Iuri Gagarin (a la foto) va ser el primer home a realitzar un vol espacial tripulat. A bord de la nau Vostok I, aquest pilot de proves va fer la volta a la Terra el 108 minuts. El Vostok I es va enlairar a les 9.07, hora de Moscou, des de la base de Baikonur. Durant el seu recorregut, va volar a una distància de la Terra compresa entre els 175 i els 327 quilòmetres. La cursa pel control de l'espai entre l'URSS i els EUA era un fet. Es va iniciar el 1957 amb el llançament, per part dels soviètics, dels satèl·lits Sputnik I i Sputnik II. Els nord-americans van respondre l'any següent amb l'enlairament de l'Explorer I.

1229.

Pau de París, en què Jaume I el Conqueridor renuncia a l'annexió del Llenguadoc en favor de França.

1609.

La monarquia hispànica reconeix la independència dels Països Baixos.

1931.

La coalició republicanosocialista guanya les eleccions municipals arreu de l'Estat espanyol. S'obria el pas a la República.

1955.

Gran victòria contra la poliomielitis: es confirma que la vacuna Salk resulta eficaç en el vuitanta per cent dels casos.

1985.

Moren 18 persones i 82 queden ferides en un atemptat al restaurant El Descanso, al afores de Madrid, que s'atribueix a la Jihad Islàmica.