Rafael Masó Pagès

Rafael Masó i Pagès, pare de Santiago i Rafael, i fill gran de Gaudencio Masó i Paula Pagès, va néixer a Barcelona el 1851. Va estudiar el batxillerat a Girona i va anar a Bolonya per estudiar-hi dret, però sense èxit, ja que no va tornar-ne llicenciat. Pel que sembla s'interessà molt més pels estudis de pintura, una dèria que va mantenir al llarg de la seva vida. Quan va tornar de Bolonya, sense els estudis acabats, va exercir de procurador i d'administrador de finques, per la qual cosa va mantenir bones relacions amb els principals propietaris del país. El 1877 es va casar amb Paula Valentí i Fuster, i el matrimoni es va instal·lar a Girona, al número 31 del carrer de les Ballesteries, propietat de Valentí.

El 1899 va fundar el Diario de Gerona de avisos y noticias, un intent de recuperar el diari fundat pel seu pare el 1881, El Constitucional, Órgano del Partido Liberal Dinástico de la Provincia de Gerona i que va funcionar fins al 1889. Rafel Masó va dirigir el nou diari, que s'imprimia als baixos de la casa familiar, fins al 1915, l'any que va morir. Portaveu del pensament catòlic i conservador, la publicació es va mantenir fins al 1936.

Tot i la tasca del diari, Rafael Masó i Pagès no va abandonar mai la seva professió judicial, com a procurador dels tribunals, i a més va ser degà del Col·legi de Procuradors. També va ser regidor de l'Ajuntament de Girona i diputat de la Corporació Provincial.

El matrimoni format per Rafael i Paula va tenir vuit fills: Santiago, Rafel, Joan, Francesc, Angelina, Narcís, Maria i Paula, tots ells educats de manera tradicional, d'acord amb els principis de l'època, conservadorisme i cristianisme.

Rafel Masó Pagès
Època:
Barcelona, 1851 - Girona, 1915
Activitat:
Procurador, pintor i editor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.