Sense - Sortim

La descoberta

Un oasi entre les vinyes

VILOBÍ DEL PENEDÈS ha vist com l'explotació de les antigues guixeres del poble propiciava la creació dels pèlags, un conjunt de quatre llacunes que ha esdevingut un espai natural de gran valor ecològic i geològic

Amb un entorn geològic tan particular, a Vilobí no hi podia faltar un museu de geologia i del guix. Inaugurat el 1986 i dirigit per Josep Rovira, s'hi exposen tot tipus de fòssils i minerals –amb una secció dedicada al guix del poble–, i també es pot veure una maqueta de l'estructura geològica del municipi. L'entrada és gratuïta però, com que és un museu particular, les visites s'han de concertar per telèfon (93 897 80 27).


Un oasi entre els conreus de vinya. Així es podrien definir els pèlags de Vilobí del Penedès, un conjunt de quatre llacunes d'aigües transparents que van aparèixer com a conseqüència de l'activitat d'extracció de guix que ha estat pròpia d'aquest petit poble fins a principis de la dècada dels noranta. Nascuts al fons de les antigues pedreres, els pèlags són fruit de la ferida que l'home va obrir a la terra amb l'explotació continuada de les guixeres i, paradoxalment, han esdevingut un espai natural de gran valor ecològic i geològic que es caracteritza per la seva diversitat d'hàbitats i on es poden observar diverses espècies de flora i fauna.

Realment, val la pena passejar per aquesta zona humida tan singular, sense presses, i deixar-se sorprendre per la natura. Hi ha una petita àrea de pícnic i també es fan activitats lúdiques, com ara el Festival dels Pèlags, un cicle de concerts a l'aire lliure que té lloc l'Auditori del Pèlag Sec les nits de juliol. En el marc del programa Viure al Poble Més, de la Generalitat, Vilobí treballa ara per recuperar aquest espai natural i, a banda de millorar-ne els accessos, pretén consolidar-lo com a zona visitable i preparar-lo per a l'observació d'espècies d'ocells i amfibis que hagin convertit els pèlags en el seu hàbitat permanent o temporal. Tota una oportunitat per donar a conèixer aquest paratge i per situar Vilobí al mapa.

L.S.

COM S'HI ARRIBA. A Vilobí s'hi accedeix en cotxe, per la carretera BV-2127 (Vilafranca-Guardiola de Font-rubí). Des d'aquí, s'ha d'agafar la BV-2158 per entrar al centre urbà del poble i travessar-lo, sempre en pujada, per arribar a la zona dels pèlags.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.