Política

Arenys vota independència

La consulta simbòlica d'autodeterminació es tanca amb una participació del 41%, un 6% més que en les últimes eleccions europees. El SÍ arrasa, amb 2.569 vots, un 96,33% dels 2.671 emesos

Sí a la independència, per un contundent 96,33% de vots (2.569) a favor. Aquest és el resultat de la consulta popular simbòlica que s'ha fet aquest diumenge a Arenys de Munt. De la resta de vots, n'hi ha 61 (2,28%) contra la conversió de Catalunya en un Estat de dret membre de la Unió Europea, 12 (0,4%) de nuls i 29 (1,08%) en blanc, segons les dades comunicades per la comissió avaluadora poc després de les deu de la nit.

El portaveu de la comissió organitzadora i regidor de la CUP, Josep Manel Ximenis, ha anunciat els resultats i ha destacat que els 2.569 vots a favor superen els 2.424 vots favorables a l'Estatut que es van recollir a Arenys de Munt, tot i que hi va haver més votants. "L'Estatut està mort, visca la independència!", ha proclamat envoltat de veïns eufòrics que seguien el resultat davant del col·legi electoral, el Centre Moral. "Si els que estaven en contra del Sí haguessin fet campanya, la participació hauria estat històrica", ha assenyalat.

Aquestes dades, però, eren les més previsibles, ja que en tot moment s'havia donat per fet que la majoria dels veïns que decidissin anar a votar ho farien per dir que sí. La qüestió era saber quanta gent hi aniria. I l'afluència ha superat totes les previsions de l'organització. A les dues del migdia, l'organització donava dades de participació de 1.693 persones, un 25,98 per cent del cens, i a les sis de la tarda, el percentatge havia pujat fins al 35%, 2.309 veïns, segons ha comunicat la comissió avaluadora. I la dada final, al tancament de les urnes, ha estat de 2.671 vots dipositats, un 41,08% dels que tenien dret a fer-ho.

Segons les dades donades pel portaveu de la comissió organitzadora, Josep Manel Ximenis, aquest percentage de participació és superior, en sis punts, al registrat en les eleccions europees al mateix poble, que va ser del 35%, amb 2.165 votants.

Tot i que advertien que les dades no eren comparables, ja que en aquesta consulta poden votar 345 persones entre 16 i 18 anys que no ho podrien fer en un procés electoral regular, sí destacaven haver superat la participació dels últims comicis celebrats a la població.

L'expectació ha fet que una trentena de mitjans de comunicació i més de 130 informadors hagin estat acreditats per fer el seguiment dels esdeveniments. Entre ells, hi ha representants de televisions d'Itàlia, d'Alemanya, d'Anglaterra i d'Estats Units. Aquest diumenge també ha estat aprofitat per moltes persones que s'han acostat a Arenys de Munt per viure la jornada en directe.

Des de l'obertura de les quatre urnes instal·lades al col·legi electoral, a les nou del matí, desenes de persones han emplenat les cues que esperaven davant del Centre Moral d'Arenys de Munt. La nodrida assistència ha fet pensar ja des del primer moment als organitzadors que la xifra de votants acabaria sent superior a l'inicialment previst.

Per la seva banda, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha fet una declaració institucional en què ha subratllat  que la població és, aquest diumenge, "capital de Catalunya gràcies a la participació ciutadana" i ha destacat el "clima de respecte, pau, democràcia i pacifisme" que presidia la jornada. Móra ha aprofitat l'ocasió per afirmar que "Catalunya ens vol junts i amb respecte a tots els partits per tirar endavant, ser un mirall a nivell europeu i avançar".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.