Cultura

Jordi Coca guanya el Sant Joan

El novel·lista i dramaturg obté el 29è premi Sant Joan Caixa Sabadell amb 'La nit de les papallones', novel·la en què recrea la vida de Christa Leem i la seva època

Jordi Coca ha guanyat el 29è premi Sant Joan Caixa Sabadell amb la novel·la La nit de les papallones, que és un homenatge a l'artista de cabaret Christa Leem: "No és un biopic de la seva vida, només m'hi he inspirat", aclareix l'autor.

El Sant Joan és "el tercer premi més ben dotat en català, amb 60.000 euros lliures d'impostos i que no van a compte de drets d'autor", va recordar ahir Salvador Soley, president de Caixa Sabadell. Aquest any s'hi han presentat 50 obres i el jurat estava format per Pere Gimferrer, Vicenç Villatoro, Baltasar Porcel, Giuseppe Grilli i Fermí Pons, secretari del jurat i director de l'Obra Social Caixa Sabadell. "És el primer cop que algú que ha estat finalista [Coca ho va ser el 1994] aconsegueix guanyar el premi", va comentar Pons, i Coca va afegir: "Estic content pels diners, no ho nego, però també perquè és un premi que fa anys que cobejava".

Jordi Coca, col·laborador de l'AVUI des de fa molts anys, va aprofitar l'ocasió per declarar: "Mentre sigui membre del Consell de les Arts, no em presentaré a cap més premi literari". I la veritat és que n'hi falten ben pocs dels grossos, gràcies a la seva extensa i ben administrada carrera com a novel·lista i home de teatre.

La nit de les papallones, que publicarà Edicions 62, recrea la vida de l'artista Christa Leem (1954-2004), renovadora del gènere de l'estriptis, a través del personatge de Carla. Un periodista especialitzat en la nit barcelonina de l'època del final del franquisme investiga la vida de Carla quan s'assabenta de la seva mort. D'aquesta manera Coca ens ofereix una visió d'aquella Barcelona en què determinats cercles intel·lectuals es movien per la Rambla, el Panam's, el Drugestore del passeig de Gràcia, el Bocaccio, i també pel Paral·lel de la Bodega Apolo, El Molino...

"Treballo com un pintor, en diferents obres alhora, i aquest era un projecte en què treballava fa anys i ha acabat sent una novel·la més meva del que jo pensava, més personal", va explicar Coca, que va rebre l'ajut de l'agitador cultural Joan Estrada pel que fa a la documentació d'una època en què també hi havia un altre mite, Ocaña. "Puc dir que sóc l'home que més cops ha dormit amb l'Ocaña a sobre, perquè vam fer la mili junts, a marina, i ell ocupava la llitera de damunt de la meva", va confessar Coca.

Més seriós es va mostrar Estrada en recordar que cap dels intel·lectuals que van convertir Leem en musa de la Transició, mentre feien cua per veure-la actuar, van anar al seu enterrament. "Només hi havia deu persones, la majoria vedets del Paral·lel", va explicar l'actor i empresari.

Tot i el final amarg de Christa Leem i del personatge de Carla, segur que aquest és un premi especialment dolç per a Coca.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.