Teresa Seseras
«Hi hauria menys ruptures si la gent s'hi pensés més, a casar-se o tenir fills»
Durant nou anys i mig ha estat la defensora del ciutadà de Girona, però Seseras atresora una llarga experiència com a advocada especialitzada en relacions familiars, a més de la seva etapa activa en la defensa dels drets de les dones des del grup de la Bisbal
Nascuda a Roses, Maria Teresa Seseras té dues filles –la Lluïsa i la Júlia– i comparteix la vida des de fa 34 anys amb la seva parella, el periodista Enric Matarrodona. Els pares regentaven una botiga de confecció a Roses. Va estudiar el batxillerat de l'època a Figueres i la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. L'afició al teatre amateur li va venir del TEI i ha tingut continuïtat amb els grups de Roses. El 2000 Roses li va atorgar la distinció del dracma de plata. Professionalment ha col·laborat en diversos despatxos i va ser assessora de l'EAIA. A la Bisbal, ha estat sempre un dels motors del grup de dones i va ser la primer dona a fer un judici a l'Audiència
Defensora del ciutadà
A la gent en general li costa poc queixar-se per defensar els seus drets davant una administració
La crisi
Em preocupa que la crisi obligui algunes famílies a mantenir una relació que voldria trencar, perquè això pot comportar conseqüències greus
A la gent en general li costa poc queixar-se per defensar els seus drets davant una administració
La crisi
Em preocupa que la crisi obligui algunes famílies a mantenir una relació que voldria trencar, perquè això pot comportar conseqüències greus
la lluita de les dones
Hem progressat molt en aquests anys, però en temps de crisi cal vigilar per no retrocedir gens
Hem progressat molt en aquests anys, però en temps de crisi cal vigilar per no retrocedir gens
roses, girona i la bisbal
Sincerament, em sento de tots tres llocs: un és l'origen i els altres, la vida professional i la personal
Sincerament, em sento de tots tres llocs: un és l'origen i els altres, la vida professional i la personal
L'afició pel teatre
No aplico les tècniques del teatre a la vida real, però detecto quan algú està fent teatre
No aplico les tècniques del teatre a la vida real, però detecto quan algú està fent teatre
El ple municipal de dimarts va oficialitzar el relleu al càrrec de defensora del ciutadà de Girona que ha ocupat Teresa Seseras des de la seva creació l'any 1999.
–Nou anys i mig com a defensora del ciutadà de Girona són una colla d'anys...
–«Sí, però la veritat és que els últims anys han passat molt de pressa. Ara hi penso i sembla impossible que hi hagi estat tants anys. Els primers anys van ser més durs, perquè no va ser fàcil posar-ho en marxa, com sol passar amb les coses noves.»
–Va trobar una bona recepció per part de l'Ajuntament?
–«Evidentment, hi havia una voluntat clara per part del consistori, perquè si no hi hagués estat ja no s'hauria creat, perquè no es tracta d'una institució obligatòria. En canvi, Girona va voler apostar per una figura i es va convertir en una de les primeres a tenir defensor del ciutadà.La prova és que a Tarragona l'acaben de nomenar fa molt poc i a Barcelona no fa tants anys que existeix.»
–Amb quin esperit va assumir el repte?
–«L'interès i la voluntat hi eren per totes dues bandes, però era posar a la pràctica una cosa la teoria de la qual més o menys teníem clara. Al principi, sobretot, era aconseguir trobar l'encaix de com es relacionaven amb l'Ajuntament amb una figura com la meva, que no deixava de ser un control extern en una administració que ja té els seus controls.»
–Hi havia el perill que es desconfiés d'aquesta figura?
–«No deixava de ser algú de fora amb uns atributs d'independència i de poder demanar i exigir que podia veure's com una figura fiscalitzadora de la tasca de les regidories.»
–Va detectar malfiança en els principis?
–«Més que malfiança, al principi hi havia ignorància de què podia passar i com actuaria.»
–De fet, té un poder fiscalitzador.
–«És així, perquè pots demanar tots els informes o expedients que vulguis per mirar-te'ls i si hi ha algun error faràs pública una recomanació per esmenar-ho.»
–Li han parat els peus algun cop?
–«No, hi havia una prevenció per veure com anava, però normalment sóc una persona que no tinc gaire dificultat de tracte i ja vam mirar de no buscar problemes o enemics, sinó de buscar la manera de col·laborar entre els uns i els altres perquè l'objectiu és que les coses funcionin millor. Una cosa que hi va ajudar molt és que la meva adjunta, la Carina Peracaula, coneixia molt la casa i va facilitar qualsevol tràmit per guanyar en eficàcia i eficiència.També crec que ràpidament es va assimilar la institució. Fins i tot, el PP, que s'havia abstingut en el nomenament, de seguida va donar suport a la tasca, i sempre han mostrat interès per la feina que fem.»
–Alguna recomanació que s'hagi acceptat i l'ompli d'orgull?
–«M'és bastant difícil individualitzar coses concretes, però m'he adonat amb els anys que potser quan feia una recomanació no es resolia al moment, però quan es podia s'incorporava i la proposta va servir d'impuls per millorar de cara al ciutadà. La feina era fer una mica de corcó perquè l'Ajuntament ho tingués present.»
–Ens costa poc queixar-nos de l'Ajuntament?
–«A la gent ja no li costa gaire queixar-se. Potser el problema és que la institució és molt nova i el ciutadà encara no coneix prou l'existència d'aquesta figura. Tot i això, la gent ha adquirit bastant la via de la queixa per defensar els seus drets.»
–Molta gent venia a queixar-se aquí malgrat que no és el lloc on toca?
–«Bé, sí que hem derivat gent, perquè només teníem competències en l'àmbit municipal, i això a la gent li costa d'entendre, perquè ho veu com una finestreta més on abocar qualsevol problema. Per això acaba venint gent amb queixes d'altres ajuntament o altres institucions. Sempre hi hagut una bona col·laboració amb el Síndic de Greuges de Catalunya davant qualsevol competència que traspassa les de la defensora.»
–La proximitat amb el ciutadà deu ser la millor eina.
–«Sí, la proximitat és importantíssima, especialment pels temes més directes i de coses més quotidianes del dia a dia. És més pràctic, en doble direcció: el ciutadà pot venir a explicar-ho i com a defensor tens canals directes amb l'Ajuntament.»
–La clau és mantenir-se independent?
–«Sí, perquè si no fos possible això no faria falta que es dotés la figura. Si un ajuntament vol crear la figura perquè sigui merament decorativa, no fa falta que s'implanti.»
–Aquesta setmana s'ha fet el relleu oficial i el nou defensor del ciutadè és Ramon Llorente. Què li sembla?
–«Té el perfil i les qualitats per poder fer aquesta feina, la seva trajectòria l'avala i també és advocat. Potser no seria necessari que ho fos, però hi ajuda en determinats assumptes que es plantegen.»
–Ho tindrà més fàcil ara que ja té anys de recorregut la figura?
–«Bé, en aquest sentit sí que ara és més fàcil, perquè al principi et senties més sola, encara no hi havia gaires defensors més; en canvi, ara ja hi ha una xarxa i fem jornades.»
–Hi ha patit molt?
–«El primer any hi vaig patir molt. Ja reconec que sóc patidora de mena, i també pateixo amb la feina del despatx. Tampoc he tingut vocació de jutge i aquí sí que en feies una mica, perquè prenies decisions que gairebé eren com sentències. Els primers anys t'enduies una mica els maldecaps a casa i hi patia una mica.»
–El balanç, però, és satisfactori?
–«Sí, i tant, si penses que ho has creat, ho has posat en marxa i segueix viu després de tants anys i que ara traspasso una cosa que segueix viva, al final faig una valoració positiva perquè no he fet enemics, malgrat que amb alguns hem tingut entrevistes més dures.Sobretot, jo crec que, sigui per coses petites o grosses, per al ciutadà era important i això era el que importava.»
–Ha estat fàcil compatibilitzar la tasca amb la feina d'advocada?
–«Sí, estava molt mentalitzada que durant uns anys havia de compatibilitzar les dues tasques, i també he rebut l'ajuda dels companys de despatx quan ha calgut. Tot i això, és cert que he prioritzat durant un temps la feina com a defensora.»
–Com a defensora feia de mitjancera en molts casos; ara, com a advocada, també aposta més per aquesta via?
–«Ho sóc de natural i en el dret de família sempre he intentat evitar anar al jutjat amb contenciosos si es pot resoldre per la via dels acords. A més, sóc mediadora familiar, per bé que no m'hi he pogut dedicar gaire, i a partir d'ara és un dels objectius que m'he marcat, poder dedicar-m'hi més. Per tant, diria que la negociació i l'acord lliguen amb el meu caràcter.»
–Què és més complicat: convèncer un ajuntament o posar d'acord una família?
–«Totes dues coses són prou complicades, perquè quan les famílies es discuteixen també és molt complicat resoldre-ho amb consens, però potser és més difícil la tasca amb el consistori i modificar els mecanismes.»
–Què l'atreia d'aquest món?
–«Va ser una elecció plenament vocacional i crec que és una component que hi fa falta, i des del meu punt de vista tinc més vocació per això que pel dret en general. Admeto que sovint són entrevistes llargues i molts cops toca fer una mica de psicòloga.»
–Suposo que en casos familiars en veu de tots colors?
–«Sí, la veritat és que sí. Ara em preocupa molt la situació de crisi mundial, perquè també la percebem als despatxos. Especialment, amb el dret de la família, la crisi fa que molta gent no s'ho plantegi perquè no pot.»
–Això és preocupant.
–«Sobretot per les conseqüències que això pot tenir si la gent viu junta a la força, ja que es poden desencadenar problemes més greus o violència de gènere. Per contra, també té el vessant optimista i en els casos que no hi ha gaire paciència i de seguida s'opta per deixar-ho, ara donarà una segona oportunitat.»
–El divorci exprés ho ha facilitat tot molt?
–«Per mi el títol és ruptura, tant és si s'opta per la separació o el divorci. Crec que la gent ha de reflexionar aquestes decisions, com també hauria de fer-ho quan es casa. El problema és que la gent no reflexiona prou quan es casa, s'ajunta o decideix tenir fills. Si això fos reflexionat i viscut segur que hi hauria menys ruptures. Estalviar tràmits és positiu, però l'important són els efectes d'aquesta separació o divorci.»
–Ha canviat molt en poc temps?
–«A mi, em semblen bé els canvis, perquè a l'inici professional estàvem encara amb les separacions eclesiàstiques, abans de les separacions regulades. Era un camí molt complicat i complex.»
–Ara la via més comuna és el divorci.
–«La majoria sí que opta per aquesta opció, però n'hi ha que prefereixen la separació, sigui perquè encara hi veuen alguna possibilitat de reprendre la relació o alguns, pocs, per qüestions ideològiques.»
–La vida us ha portat per Roses, la Bisbal, Girona... D'on se sent?
–«Sincerament, em sento d'aquests tres llocs. Darrerament, el que he estat menys és bisbalenca, però ara que tindré temps recuperaré la meva militància al grup de dones de la Bisbal. Girona és on he tingut aquesta feina que m'ha omplert molt i sempre ha estat present per la vida professional, i Roses són els meus orígens.»
–Com veu l'evolució des dels inicis fins ara del feminisme. Progressa adequadament?
–«Ha progressat molt i molt, però tot i això, com que sovint em toca fer el discurs del 8 de març, sempre dic que cal estar molt alerta. No ens podem distreure ni un moment, perquè aquestes coses que costen tant d'aconseguir són molt fàcils de perdre. Ara, en temps de crisi, hem d'estar més alerta que mai perquè som un col·lectiu dèbil.»
–La família patriarcal s'ha abandonat una mica?
–«Ha canviat molt. A la Bisbal, amb accions que hem fet amb el grup de dones, hem constatat que l'evolució ha canviat la visió aquesta i les limitacions que suposen l'educació i la idea de família del franquisme. Els viatges del grup s'han fet cèlebres i vam rebre crítiques. Hem fet que aquestes dones s'hagin espavilat i ara són capaces d'organitzar-se, i si no fan el dinar a l'home, doncs no el fan. Per a les dones d'entre 40 i 60 anys ha suposat un despertar a un nou món i s'han obert a nous àmbits com ara l'esport i el teatre.El grup ha servit per crear amistat i obrir-se a nous amics i des d'allà han anat sortint grups.»
–El teatre és una altra de les facetes. D'on li ve aquesta afició?
–«Em ve des de petita, perquè el meu pare havia estat director molts anys del grup de teatre de Roses. De fet, és un municipi amb molta tradició i ara torna a funcionar. La mare havia estat una molt bona actriu en diverses èpoques del grup.»
–Amb què vau començar?
–«Suposo que, com molta gent, amb els Pastorets, i em triaven per llegir el versos del dia de la vellesa.»
–Serveix el teatre per a la vida real?
–«És molt particular. M'encanta fer teatre, pujar a l'escenari i veure el públic; en canvi, m'imposa molt presentar la memòria al ple de l'Ajuntament. O pateixo moltíssim quan vaig a un judici oral.»
–És més exigent el públic dels judicis?
–«No ho sé, suposo que t'hi jugues molt des del punt de vista professional i hi ha en joc els interessos d'altres persones. Molta gent em diu que no em deu costar fent teatre com faig; en canvi, no aplico les tècniques a la vida quotidiana.»
–En canvi, detecta els que fan teatre a la vida?
–«Sí, això sí que es detecta molt de pressa.»
–És més de drama o humor?
–«El director de Roses diu que en papers còmics funciono; en canvi, a mi m'agraden i em veig més en papers dramàtics.»
–Hi ha algun paper que li agradaria fer?
–«Fer alguna obra de Lorca, perquè no ho he fet mai i m'agradaria. He fet la Medea i em va agradar molt.»
–S'emmiralla en alguna actriu?
–«M'agrada molt Montserrat Carulla perquè em recorda la meva mare, però també m'agraden Núria Espert, Anna Lizaran, Cristina Cervià, les dones del Grup de Teatre de Roses, les de la Funcional i moltes altres; al nostre país hi ha molt bones actrius, professionals i amateurs.»
–Quines obres li ha agradat fer?
–«La senyora de Sade, Medea, Un matrimoni de Boston i alguns textos de García Lorca són algunes de les que m'han agradat poder fer. De fet, sempre m'ha agradat molt la rapsòdia. Sempre he pensat que una professió que m'hauria agradat fer és la del doblatge.»
–No ha fet mai ràdio?
–«No n'he fet mai més enllà d'alguna entrevista. Però sempre he pensat que m'hauria encantat fer la ràdio teatre que es feia en altres temps. A més, em costa una mica, perquè malgrat que fer teatre m'agrada i gaudeixo, em considero una mica tímida de la meva imatge. Això sí, cada vegada que hem de començar una obra tinc uns nervis...»
–En té més en un judici o a l'escenari?
–«Tinc més nervis en una funció; en un judici en tinc, però al teatre són més reconsagrats. Sobretot, perquè ja et portes un guió i vas seguint; en canvi, al teatre la principal por és la de quedar-te en blanc.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.